Europa säkrar vinterns energibehov på bekostnad av fattiga utvecklingsländer, som nu väntas bli lidande i åratal.

ANNONS

U-länder åsidosätts när Europa köper upp och lagrar gas och olja för att säkra energibehovet i vinter i spåren av kriget i Ukraina, där Ryssland skruvat åt gaskranen.

Bloomberg skriver att kostnaderna får ”bäras av världens fattigaste länder, som har stängts ute från naturgasmarknaden av Europas plötsligt glupska efterfrågan”.

Följden av det här väntas bli långvarig energibrist och strömavbrott som drabbar utvecklingsländerna hårt med fabriksnedstängningar och ökad social och ekonomisk oro.

Europas giriga beteende får långvariga konsekvenser i drabbade u-länder

Risken finns, framgår det, att världens fattigaste länder får dras med energikrisproblemen in i nästa decennium.

”Energitrygghetsproblem i Europa driver energifattigdomen i tillväxtvärlden. Europa suger ut gas från andra länder oavsett kostnad”, säger Saul Kavonic, energianalytiker på Credit Suisse Group, till Bloomberg.

Pakistan, Indien, Bangladesh och Filippinerna har hittills klarat sig bra, men kallare temperaturer uppges vara på väg i Sydasien och chanserna att säkra energileveranser för berörda länder bedöms som små.

ANNONS
ANNONS

”Den starka amerikanska dollarn har bara komplicerat situationen och tvingat nationer att välja mellan att köpa bränsle och göra skuldbetalningar”, skriver Bloomberg och konstaterar att energileverantörer blir mer försiktiga att sälja energi till de redan utsatta länderna.

Läs även: Analys: Så mycket sjunker priset på gas [Dagens PS]