Europas energikris kan förvärras. Trots att kriget i Ukraina lett till brist på gas tänker den nederländska regeringen gå vidare med att stänga Europas största gasfält.

ANNONS

Mitt i en energikris kommer beskedet att det största gasfältet i Europa ska stängas.

Den nederländska regeringen kommer att stänga gasfältet Groningen i år trots den brist som kriget i Ryssland orsakat.

Farligt gasfält

En representant för de nederländska myndigheterna säger enligt Oilprice till Financial Times att gasfältet är farligt, och att regeringen inte har några som helst planer på att öka produktionen.

Ökar jordbävningsrisk

”Vi kommer inte att öppna upp det mer på grund av säkerhetsfrågor”, säger Hans Vijbrief. ”Det är politiskt helt olämpligt. ”

”Men förutom det kommer jag inte att göra det eftersom det innebär att man ökar riskerna för jordbävningar, och det vill jag inte bli ansvarig för”, fortsätter Vijbrief.

ANNONS
ANNONS

Planerat utfasning före krisen

På grund av seismisk aktivitet planerades en utfasning av produktionen redan före den energikris som inleddes 2021.

När priserna på gas ökade på hösten 2021 för att sedan rusa efter Rysslands attack på Ukraina under våren 2022 spekulerades det i att Nederländerna skulle hålla Groningen öppet för att ersätta de uteblivna ryska leveranserna av gas.

Väldigt farligt fortsätta produktion

Den nederländska regeringen var skeptisk från början.

”Det är väldigt, enkelt: alla som har lite kunskap om faran för jordbävning säger till mig att det verkligen är väldigt farligt att fortsätta produktionen där”, säger Hans Vijbrief till FT enligt Oilprice.

”Jag är helt övertygad om att det är klokt att stänga ned det”, fortsätter han.

100 jordbävningar om året

Det har enligt tidningen varit runt 100 jordbävningar årligen runt Groningen. Mer än 150 000 ersättningskrav efter skador har inkommit, uppger Oilprice.

ANNONS
ANNONS

Shell-Exxon, som sköter produktionen, fick redan 2013 order att minska produktionen med målet att till slut helt stänga fältet.

Läs även: Mild vinter gäckar Putin – Europa jublar [Dagens PS]

Läs även: Vanlig fälla kostar tusenlappar i månaden i pension [Dagens PS]