Europa och förstås även Sverige kan skadeglatt le i mjugg åt stackars Putin som hade hoppats på Sibirienkyla – det blev tvärtom.

ANNONS

Den fruktade energikrisen lyser med sin frånvaro – skräckscenariot som den som ryske ledaren Vladimir Putin hade hoppats skulle knäcka Europa som straff för ekonomiska sanktioner mot Ryssland för invasionskriget i Ukraina.

Gaspriserna är nu på den lästa nivån på nästan ett och halvt år (17 månader) och gaslagren är mer välfyllda än på flera år och ser ut att dessutom ha en rejäl back up inför nästkommande vinter.

Gaspriserna har rasat med hela 80 procent sedan toppen och nu vädrar experter i motsats till Putin morgonluft:

Är Putin desperat nu?

”Man kan säga att det värsta är över”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till TT i en artikel på SvD.se.

Han tillägger dock att det för tidigt att ropa hej. Fortfarande kan det komma bakslag.

ANNONS
ANNONS

För Putin är det emellertid, så här långt, ännu ett svidande nederlag vid sidan förlusterna i kriget i Ukraina.

Gaspriser påverkar också svenska elpriser. Och för tillfället i positiv bemärkelse då gaskonsumtionen för uppvärmning i stora delar av Europa sjunker i kölvattnet av det milda vädret.

Läget mer ovisst för Europa framöver

Christian Kopfer tror, säger han till TT på SvD, att den lägre prisnivån på gas håller i sig året ut, men sedan är framtidsprognosen mer osäker, påpekar han.

”Längre fram har du strukturella problem. Ska Europa elektrifieras och stålindustrin ställa om, det kommer inte fungera utan att vi får upp elproduktionen. Det kommer bli alldeles för höga elpriserna annars”, förklarar Kopfer.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Den varma vintern tar trumfkortet ur Putins hand [Dagens PS]

Läs även: Priset på naturgas i Europa normaliseras [Dagens PS]

Missa inte: Qatar till reträtt efter pinsam minister-groda [Dagens PS]