Energimarknadsinspektionen riktar skarp kritik mot att elbolagen täljer guld mitt i rådande energikris. Men bolagen försvarar sig.

ANNONS

Av Sveriges 170 elbolag är det tre som tjänar nästan alla pengar: Eon, Ellevio och Vattenfall. Och det är inte småpotatis det handlar om.

Fantasibelopp

Elnätsbolagen har vinstmarginaler som de flesta bolag bara kan drömma om. Det rapporterar Dagens Nyheter i en artikel på lördagen.

De senaste åren har elnätsbolagen höjt avgifterna för el dubbelt så snabbt som prisökningen i övrigt i samhället.

Elbolagen utnyttjar oklara spelregler

”Oklara spelregler och domstolsprocesser gjort det möjligt för bolagen att höja avgifterna dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisökningen i samhället under de senaste tio åren” skriver DN.

Miljarder efter miljard

Energimarknadsinspektionen har försökt hindra elnätsbolagen från att plocka ut 25 miljarder mer i elnätsavgifter från 2012 till 2019. Men krångliga regler och det närmaste en monopolmarknad har gjort det svårt för myndigheten att vinna någon framgång i domstolarna. Bolagen sätter mer eller mindre vilket pris de vill, rapporterar DN.

Det handlar om en mycket lönsam affär.

Andelen av intäkterna som går till vinst i ett genomsnittligt bolag är 8 procent enligt SCB. För Eon och Vattenfall exempelvis, ligger vinsten på snarare 40 procent av intäkterna.

Läs mer om elbolagen:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Pensionärsparet har 12 grader i vardagsrummet för att spara [Dagens PS]

70 åringar kan få 15 000 mer i månaden [Dagens PS]

Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad [Dagens PS]