Svetsare, rörmontörer, panntillverkare – alla behövs när Frankrike mobiliserar för att fixa sina åldrande kärnreaktorer och bygga fler i energikrisens spår. Problemet? Att hitta dem…

ANNONS

Energikrisen fördjupas och längtan efter mer kärnkraft förstärks. Inte minst i Frankrike där kraftjätten EDF (Electricite de France) nu letar febrilt efter en ny generation av svetsare och andra hantverkare.

Det handlar om att kunna fixa kärnreaktorer som åldras och om att kunna bygga nya när kärnkraften nu får en renässans man inte kunde drömma om för ens ett år sedan.

Flyger in svetsare

Problemet är att det i Frankrike är en stor brist på denna typ av kvalificerade anställda – en brist som denna månad tvingat EDF att flyga in cirka 100 svetsare och rörmontörer från USA och Kanada för att slippa förseningar.

Kärnkraft mot energikrisen

Man tävlar nu mot tiden för att säkerställa att den kärnkraft som finns kan köras med full kapacitet under vintern för att mota energikrisen.

Det sker i ett läge där ett rekordantal avbrott gjort att elproduktionen sjunkit till sin lägsta nivå på 30 år i Frankrike.

ANNONS
ANNONS

Kostar miljarder

Det ställer inte bara till det för franska familjer som får det kallare hemma utan årets lägre produktion tros redan ha kostat företagen 32 miljarder euro (drygt 348,6 miljarder kronor) i uteblivna intäkter.

EDF vill nu bygga minst sex nya reaktorer de kommande 25 åren, en investering på cirka 52 miljarder euro (drygt 566,5 miljarder kronor), men då behöver man också hantverkarna.

EDF satsar rekryteringskampanj över hela Frankrike och har varit med och finansierat ett utbildningscenter för svetsare i Normandie.

”Droppe i havet”

Det är ändå bara en droppe i havet i ett läge där Frankrikes kärnkraftsindustri behöver rekrytera mellan 10 000 och 15 000 arbetare per år under sju år framåt, skriver Reuters.

”Detta är ganska ambitiösa mål”, säger Clement Bouilloux, Frankrike-chef för energikonsultföretaget Enappsys och tror att det blir ”utmanande” att hitta rätt arbetskraft.

”Vi har inte haft en sådan byggsatsning inom kärnkraft sedan 1970-talet”, konstaterar han.

ANNONS
ANNONS

Fem kvar av 500?

Och kanske hjälper inte ens utbildning?
”För att vara en mycket bra svetsare måste du vara född till det”, säger en svetsare inom kärnkraftsindustrin till Reuters. ”De här människorna arbetar med smält metall vid 1 500 grader Celsius och måste ibland stå upp och ned.”

”Du börjar med 500 blivande svetsare och fem år senare kanske du bara har fem som är redo.”

Läs även: Finland måste importera svensk el i vinter [Dagens PS]

Läs även: Energirevolution – helt ny teknik för kärnkraft nära [Dagens PS]