83 öre. Dyrare än så blev inte kilowattimmens elpris på tisdagen. Och det gäller över hela Sverige.

ANNONS

Oktober blev den billigaste elpris-månaden i år. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Läs även: Vad hände egentligen med elpriset i oktober? [Dagens PS]

Stockholmare och skåningar har haft samma elpris under månaden. För södra Sverige, som bor i det dyraste i elprisområdet 4, blev det en särskilt välkommen respit, som uppges bero på bland mycket annat gynnsamma vindförhållanden.

Samma elpris i hela riket

Nu gäller samma pris inte bara i de södraste delarna – elområde 3 och 4. Även elområde 1 och 2, som ligger i norra Sverige och där elräkningarna under året varit betydligt lägre än i söder, har nu exakt samma elpris som i rikets sydligaste spets.

Det går att läsa sig till på Vattenfalls hemsida, som redovisar det rörliga elpriset, det så kallade spotpriset, timme för timme året om. Och de värsta mardrömsscenarion som förutspåddes i somras verkar ha varit för överdrivna.

Då spekulerades det i att elpriset skulle bli tre till fyra gånger högre än de redan höga priserna från i fjol. Nu ser det fortfarande ut att bli dyrare än förra vintern, men bara hälften av de priser som förutspåddes i augusti.

ANNONS
ANNONS

Splittrat land – elmässigt

Hur länge det håller i sig är svårt att veta. Priset glider isär mellan södra och norra Sverige eftersom södra Sverige i större grad är beroende av elpriset på den europeiska marknaden.

Detta tillsammans med att det finns överföringsgränser för hur mycket som kan exporteras från norra Sverige, där stora delar av den svenska vattenkraften är belagd, till den södra halvan där man tidigare varit beroende av den nu nedlagda kärnkraften.

Dyrast och billigast elpris denna vecka

Den dyraste timmen för elpriset på tisdagen inträffade mellan 08:00 och 09:00. Då kostade en kilowattimme 83,33 öre på spotpriset. Då tillkommer exempelvis skatter och överföringsavgifter.

Den billigaste timmen inträffade mellan 03:00 och 04:00 på morgonen, då elen gick för 28,37 öre.

Snittet för dygnet var 53 öre.

Den billigaste timmen denna vecka inträffade strax efter midnatt under natten mellan söndag och måndag. då kostade en timmes elförbrukning under 10 öre på spotpriset, enligt Vattenfall. Även på måndagen var priset det samma i norr som i söder.

ANNONS
ANNONS

Av allt att döma kommer vintern fortfarande bli den dyraste någonsin vad gäller elpriset. Det har Dagens PS rapporterat tidigare.

Läs mer om elpris:

Vad hände egentligen med elpriset i oktober? [Dagens PS]

Idag är elpriset lägre än samma dag i fjol [Dagens PS]

Nya bud: Ingen elchock i vinter [Dagens PS]