Dagens PS

Delar USA-hatet – det är Putins livlina

Putin
Västvärlden med USA i spetsen försöker isolera Putin. Det går inte så bra. I Kina välkomnar Xi Jinping den ryske ledaren med varm hand. (Foto: Sergei Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

Många länder vill bryta USA:s världsherravälde och det håller Rysslands president Vladimir Putin flytande, enligt en Bloomberg-analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länderna som bedriver handel med Ryssland, trots västmakternas sanktioner, hyser ett USA-förakt.

Vissa drivs av ett militärt samarbete med Ryssland, andra har rent ekonomiska intressen. Inom BRICS är agendan att förändra den USA-ledda världsordningen.

Det hävdar Bloomberg i analysen och slår fast att olja, gas och vapen får länderna att rusa till Putin, som precis avslutat sin resa till Kina och mötet med sin vän, den kinesiska presidenten Xi Jinping.

Banden mellan Kina och Ryssland blomstrar. Det gör även försvarskoordinationen länderna emellan och västländernas försök att isolera Putin och frysa ryska tillgångar vid sidan av utestängningen från det globala finansiella systemet har inte varit särskilt framgångsrikt.

Putin rör sig ganska fritt trots arresteringsordern

Både Kina och Ryssland kan tillgodoräkna sig stora ekonomiska fördelar av sin omfattande handel, bland annat säljer ryssarna olja och gas till Kina till rabatterat pris och det militära samarbetet mellan staterna har förjupats.

Kina, som är världens näst största ekonomi, har fått köpa några av Rysslands mest avancerade vapen och skulle Putin segra i kriget i Ukraina är hypotesen att det “skulle försvaga USA:s inflytande” medan Kina kan göra verklighet av sina planer att invadera Taiwan.

Ryssland köper i sin tur, bland annat, elektronik, industriell utrustning och bilar från sin kinesiska handelspartner.

ANNONS

Saudiarabien, Turkiet, Iran, Indien, Brasilien, Sydafrika Ungern och Nordkorea gör också affärer med Ryssland, konstaterar Bloomberg.

På Vladimir Putin finns förresten en arresteringsorder utfärdad av Internationella brottmålsdomstolen, men det hindrar uppenbarligen inte den ryske ledaren från att lämna Kreml och besöka andra länder.

Läs även: Fräckheten: Nordkorea grundlurade hundratals USA-bolag Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS