Dagens PS

De vill förbjuda evighetskemikalien 

Evighetskemikalien PFAS
I dricksvattnet har man hittat halter av PFAS som ligger långt över gränsvärdet (Foto: Joshua A. Bickel/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Det har pratats mycket om PFAS den senaste tiden. Nu vill en stat i USA gå i bräschen för ett PFAS-förbud – ett beslut som kan påverka miljontals. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarnas dricksvatten innehåller halter av PFAS som ligger långt över gränsvärdet och i toapappret hittar man 34 olika sorters PFAS-kemikalier.

I samma veva får Bianca Ingrosso och hennes Caia utstå en kritikerstorm när det uppdagas att flera sminkprodukter innehåller PFAS. 

Nu hoppas Pennsylvania på att få igenom en ny lag som förbjuder användningen av PFAS i allt från rengöringsprodukter till smink och barnprodukter senast år 2027. 

Vad är PFAS?

PFAS är en grupp syntetiska kemikalier som har använts flitigt sedan mitten av 1900-talet på grund av deras fantastiska förmåga att stå emot värme, vatten och olja.

Problemet?

De bryts inte ned – någonsin. Därav smeknamnet “evighetskemikalien”. 

De har nu hittats i mark, floder, hav och i blodet på i princip alla amerikaner.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En tickande bomb?

Det är förvisso inte bara naturen som tar stryk. Forskning har kopplat PFAS-exponering till en rad hälsoproblem – från leverskador till ökad risk för vissa cancerformer.

“Det finns bokstavligen i nästan varje konsumentprodukt vi använder. Som ett resultat av detta har 95 procent av oss i USA faktiskt spår av PFAS i vårat blod”, säger den statliga representanten Josh Siegel till Newsweek

Stephanie Wein från PennEnvironment menar i sin tur att lagförslaget är till för att invånarna ska känna sig trygga.

“Oavsett om invånarna i Pennsylvania är på väg ut till fotbollsplanen, steker ett ägg, mikrar popcorn eller köper babyprodukter, så borde vi inte behöva oroa oss för att bli utsatta för giftiga evighetskemikalier som hotar vår familjs hälsa”, säger hon. 

Motstånd och utmaningar

Förslaget har inte gått obemärkt förbi. 

Kritik har kommit från flera håll med argument om att vissa delar av lagen skulle vara svåra att genomföra.

ANNONS

“Även om intentionen med lagförslaget är beundransvärd, skulle vissa bestämmelser vara omöjliga att genomföra utan federala regleringar”, säger den republikanska delstatssenatorn Jarrett Coleman.

Lagförslaget har ännu inte röstats om, och Josh Siegel jobbar nu hårt för att göra förslaget mer lättsmält och tilltalande för motståndarna. 

“En av mina roller här är att arbeta för att göra lagförslaget genomförbart genom att ta bort vissa industrikomponenter som oavsiktligt skulle påverkas av denna lagstiftning”, säger han.

Läs också:

Granskning visar: Farliga ämnen i tre av fyra varor. Dagens PS

Varningen: Din bil kan ge cancer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS