Dagens PS

Därför sparkar Zelenskij försvarsministern

Zelenskij
När kriget mot Ryssland går in på sin 19:e månad sparkar Volodymyr Zelenskij sin försvarsminister. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 sep. 2023Publicerad: 04 sep. 2023

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij har avskedat landets försvarsminister Oleksii Reznkiov. Detta i kölvattnet av ett antal korruptionsskandaler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag har beslutat att ersätta Ukrainas försvarsminister. Oleksii Reznikov har gått igenom mer än 550 dagar av fullskaligt krig”, sade Zelenskij under söndagen.

Han har nu nominerat Rustem Umerov till ny försvarsminister, rapporterar CNN.

”Den lagstiftande församlingen känner Umerov väl och jag förväntar mig att parlamentet stöder kandidaten”, sade Zelenskij.

Blivit en belastning

Kriget mot Ryssland går nu in i sin 19:e månad.

Reznikov, som förutom försvarsminister tidigare varit vice premiärminister, avsätts i kölvattnet av korruptionsskandaler som inkluderar Ukrainas försvarsdepartement.

Även om Reznikov inte varit direkt inblandad i skandalerna anses han förknippad med dem och därför en belastning, skriver CNN.

I helgen greps även en av Ukrainas mäktigaste oligarker, Ihor Kolomoiskij, som dessutom ses som en viktig supporter till presidenten.

ANNONS

Han greps som en del i en bedrägeriutredning.

ANNONS

Senaste nytt

Anses avgörande

Zelenskij har tidigare sagt att det är av avgörande betydelse för Ukraina att utrota korruptionen om landet ska kunna bli medlem i Nato och komma in i EU.

Enligt en rapport från Transparency International 2021 är Ukraina det näst mest korrupta landet i Europa, för övrigt med Ryssland som etta.

Globalt rankades landet på plats 122 av totalt 180 länder.

Löfte från Zelenskij

Det tål att påminnas om att det dessutom var Zelenskijs löfte att befria landet från korruption som starkt bidrog till att föra honom till makten 2019.

Ukraina blev en officiell kandidatstat till EU förra året men EU-ledningen har gjort det klart att landet måste intensifiera kampen mot korruption för att kunna bli en fullvärdig medlem.

ANNONS

Läs även:

Ukraina städar upp korruptionen – sparkar många ledare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS