Dagens PS

Caterpillar säljer ryska tillgångar till Armenien

En av Caterpilars maskiner som säljer ryska tillgångar.
Caterpilar säler nu sina ryska tillgångar. (Foto:unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Den amerikanske maskintillverkaren Caterpillar överför nu sina ryska tillgångar till ett armenisk företag, PSK-New Solutions. Överföringen godkändes av Rysslands president Vladimir Putin som ett svar på västerländska sanktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Caterpillar som senast gav besked under år 2022 att företaget avbryter all sin verksamhet på grund av kriget i Ukraina, har nu enligt Reuters överfört sina ryska tillgångar till ett företag som ägs av den armeniska investeringsfonden Balchug Capital.

Överföringen ska ha genomförts den 14 juni i år.

Rysslands president Vladimir Putin ska i sin tur ha godkänt köpet av tillgångarnaSolutions redan i november 2023.

Villkoren för affären kring de ryska tillgångarna har inte avslöjats från Putins dekret eller de ryska företagsansökningarna.

Balchug Capital och Caterpillar, som tillverkar maskiner för bygg-, gruv- och olje- och gasindustrin, har inte lämnat någon kommentar.

Nytt företag

Putins dekret specificerade att PSK-New Solutions kunde köpa 100 procent av charterkapitalet i Caterpillar Tosno och Caterpillar Financial som ett svar på västerländska sanktioner.

PSK-New Solutions registrerades så sent som i augusti 2022, och ägs till 99 procent av det armeniska investeringsföretaget Balchug Capital.

ANNONS

Vd och grundare är David Amaryan som övervakar all investeringsaktivitet av ryska tillgångar.

Balchug Capital. är specialiserat på långa och korta händelsedrivna och värdebaserade likvida strategier och private equity-investeringar.

ANNONS

Senaste nytt

Putins godkännande

Enligt rysk den lag krävs Putins godkännande för alla försäljningar av andelar i ryska finans– eller energisatsningar.

Till följd av kriget i Ukraina har presidenten godkänt försäljningar av ryska tillgångar från ett flertal olika företag.

Många av dessa företag avyttrade sin ryska verksamhet för symboliska summor, och några inkluderade återköpsklausuler för att möjliggöra en eventuell framtida återkomst.

Läs mer: Sanktioner mot Ryssland pressar Tullverket – 26 000 extra kontroller. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS