Dagens PS

Brittiska skandalen som blöder miljarder

Närmare 30 000 personer fick av misstag infekterat blod, via bland annat transfusioner. Nu ska de kompenseras.
Närmare 30 000 personer fick av misstag infekterat blod, via bland annat transfusioner. Nu ska de kompenseras. (Foto: Stina Stjernkvist / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

De behandlades med hepatit C- och hiv-smittat blod för flera decennier sedan. Nu kommer notan som ska kompensera dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den har ansetts vara en av de värsta behandlingskatastroferna i National Health Services historia. Misstagen som ledde till att närmare 30 000 personer av misstag fick infekterat blod, bland annat via transfusioner.

Av dessa antas omkring 3 000 personer nu ha omkommit och många fler drabbats av sjukdom som följd av behandlingen. Vissa patienter har i sin tur aldrig kunnat spåras.

Hepatit C och hiv

Det var mellan 1970 och 1980 som det hepatit C- och hiv-smittade blodet spreds i Storbritannien. Sedan dess har såväl offren som deras anhöriga kämpat för upprättelse, men också svaret på den självklara frågan: Hur kunde det hända?

Ett klargörande som dock låter vänta på sig. Som ett resultat av det har ett antal brittiska politiker i framkant levt med skandalen under de senaste tio åren, skriver Reuters.

Däribland finansminister Jeremy Hunt, som kallat blodskandalen “den värsta i sin livstid”. Han har även erkänt att politikerna inte agerat tillräckligt snabbt för att hantera situationen.

ANNONS

Senaste nytt

Offentlig utredning och officiell ursäkt

David Cameron, tidigare premiärminister, bad om ursäkt för skandalen under 2015. Två år senare tillkännagav regeringen att en offentlig utredning skulle göras.

ANNONS

Nu är den klar.

Inför publiceringen av utredningsrapporten kommer följaktligen nuvarande premiärminister Rishi Sunak, även han, att framföra en officiell ursäkt.

Kompensation på 135 miljarder

I samband med det väntas han även tillkännage ett kompensationspaket finansierat genom lån på närmare 10 miljarder pund, 12,7 miljarder dollar, alltså motsvarande 135 miljarder kronor.

Sedan tidigare har den brittiska regeringen även betalat ut närmare 100 000 pund i interimskompensation till några av offren. Detta efter en rekommendation från en utredning som gjordes 2022.

Läs mer:

Holmes gör det igen – får reducerat straff. Dagens PS

Läs även:

ANNONS

Ont blod i drinken gav sparken. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS