Bilder på upplopp och brända fordon dominerade det senaste dygnets nyhetsrapportering i Latinamerikas största land Brasilien.

ANNONS

Sympatisörer till den avgående presidenten, högerpopulisten Jair Bolsonaro, brände bilar och bussar i huvudstaden i ett försök att bryta sig in på den federala polisens högkvarter i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Det rapporterar lokala medier.

Lulas tacktal

Den utlösande faktorn tros vara den nyvalda presidentens valredogörelse, som presenterades på tisdagen. Målet med våldet ska ha varit att befria en talesperson från Bolsonaros valkampanj, som sitter häktad i polishuset i huvudstaden.

Lula Brasilien president våld upplopp Bolsonaro Brasilien
Luiz Inacio ”Lula” da Silva svärs in som president den 1 januari, formellt. AP Photo/Eraldo Peres

Missa inte: Bolsonaro ifrågasätter valresultatet i Brasilien [Dagens PS]

Landet har befunnit sig vid ett vägskäl sedan Lula da Silva från landets arbetarparti, PT, vann presidentvalet i den andra valomgången mot den sittande högerpresidenten Jair Bolosonaro.

ANNONS
ANNONS

Tidigare våldsamheter

Omedelbart efter valet i oktober utbröt våldsamma protester från Bolsonaros anhängare som anklagade da Silva och PT för valfusk. Bolsonaro tog då avstånd från våldet och sade att det var ”vänstermetoder”.

I november tog emellertid Bolsonaro igen bladet från munnen, och anklagade valet för att vara riggat. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

brasilien bolsonaro
Jair Bolsonaro är den avgående presidenten, som ska lämna över presidentskapet till valvinnaren Lula da Silva. AP Photo/Bruna Prado

Konstitutionellt val

Lula da Silvas seger har ratificerats av Högsta valdomstolen, TSE, och erkänts av Brasiliens ledande politiker samt av internationella allierade.

Jair Bolsonaros påstående kommer troligtvis inte långt, men det kan elda på en liten, men väldigt engagerad, proteströrelse som vägrar acceptera valresultatet.

Inga gripna

Nu rapporterar landets största mediekanal Globo om omfattande vandalism och gatustrider mellan högersympatisörer och federal polis i landets huvudstad.

På onsdagen hade fortfarande inga personer gripits för våldsamheterna, rapporterar Globo.

ANNONS
ANNONS
Brasilien protest Bolsonaro
Polisen öppnar eld mot högerdemonstranter. AP Photo/Eraldo Peres

Läs mer om Brasilien:

Bolsonaro ifrågasätter valresultatet i Brasilien [Dagens PS]

Amazonas hotat av kaotisk väg [Dagens PS]

Brasilien står inför grönt skifte – enorma planer [Dagens PS]