Dagens PS

Bolsonaro ifrågasätter Brasiliens valresultat

Jair Bolsonaro, till vänster, som förlorade valet i Brasilien mot konkurrenten Luiz Inacio Lula da Silva, till höger, ifrågasätter nu valresultatet
Jair Bolsonaro, till vänster, som förlorade valet i Brasilien mot konkurrenten Luiz Inacio Lula da Silva, till höger, ifrågasätter nu valresultatet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Brasiliens president Jair Bolsonaro, som förlorade valet mot konkurrenten Luiz Inacio Lula da Silva, ifrågasätter nu valresultatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jair Bolsonaro förlorade valet i Brasilien i oktober och nu utmanar han valresultatet och hävdar att röster från vissa röstningsmaskiner bör ogiltigförklaras. Klagomålet har mötts med skepsis från valmyndigheterna, det rapporterar Reuters.

Kan elda på proteströrelsen

Luiz Inacio Lulas seger har ratificerats av Högsta valdomstolen, TSE, och erkänts av Brasiliens ledande politiker samt av internationella allierade.

Jair Bolsonaros påstående kommer troligtvis inte långt, men det kan elda på en liten, men väldigt engagerad, proteströrelse som vägrar acceptera valresultatet.

ANNONS

Senaste nytt

Valutan tappade efter nyheten

Högsta domstolsdomaren, Alexandre de Moraes, som för närvarande leder TSE, sade i en dom som Reuters har sett, att Jair Bolsonaros högerkoalition, som lämnat in klagomålet, inom 24 timmar måste presentera en fullständig revision för båda omgångarna av förra månadens omröstning, annars avvisar han klagomålet.

Brasiliens valuta tappade när nyheten om klagomålet kom och den stängde 1,3 procent svagare mot den amerikanska dollarn. Valutan var redan negativt påverkad av Luiz Inacio Lulas utgiftsplaner.

Kräver att röster ogiltigförklaras

ANNONS

Enligt Jair Bolsonaros allierade har de hittat tecken på irreparabla funktionsfel i vissa äldre modeller av röstningsmaskiner och enligt klagomålet kräver de att rösterna från de modellerna ska ogiltigförklaras.

Brasiliens socialdemokratiska parti, PSDB, kallar Jair Bolsonaros klagomål för sanslöst och skrev i en tweet att det kommer få motstånd från institutioner, det internationella samfundet och det brasilianska samhället.

Valet är avgjort

Ordföranden för Luiz Inacio Lulas arbetarparti, PT, Gleisi Hoffmann, beskriver klagomålet som en lagvrängning.

“Inga mer förhalningar, ansvarslöshetet, förolämpningar mot institutioner och demokrati”, skrev hon på Twitter, skriver Reuters.

Har inte erkänt sig besegrad

Den högerextrema, före detta armékaptenen Jair Bolsonaro har i många år, utan bevis, hävdat att Brasiliens elektroniska röstningssystem är utsatt för bedrägeri.

Han har fortfarande inte erkänt att han förlorade valet.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bolsonaro talar till slut: “Spelar enligt reglerna”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS