Det blir ny president för Brasilien där Luis Inacio ”Lula” da Silva tar över från Jair Bolsonaro. Det innebär en stark comeback för en vänsterregering med Lula i spetsen. 

ANNONS

Det var ett jämnt race men det var Lula som tog hem segern i andra valomgången i Brasilien. När 99 procent av rösterna nu är färdigräknade står det klart att Lula tar över som president 1 januari, med siffrorna 50,9 procent av rösterna jämfört med 49,1 procent för sittande Jair Bolsonaro, skriver Reuters. 

Lula skickade snabbt ut en tweet ”Demokrati” sedan det stod klart att 77-åringen faktiskt vunnit valet.

Supportrar kan ta till våld

Samtidigt får högerpresidenten Jair Bolsonaro nu alltså se sig besegrad, vilket många dock tvekar på om han kommer göra. Än så länge har Bolsonaro varit tyst om resultatet, men han har länge kritiserat valsystemet för att att vara omgärdat av fusk, och många fruktar att hans supportrar nu kommer ta till våld som följd av resultatet.

Enligt The Guardian kommer Bolsonaro dock inte att ”ifrågasätta resultatet” enligt uppgifter från den brasilianska högerwebbplatsen Antagonista som ska ha pratat med presidentens representanter. I så fall verkar det som att han trots allt har accepterat utgången av valet.

Vänsterdriven politisk våg

Lulas seger visar på en vänsterdriven politisk våg i Latinamerika där länder som Colombia och Chile på sistone har sett vänsterledare ta över makten. Lula har lovat att han tänker fortsätta att satsa på sociala reformer, precis som han gjorde när han senast var president i Brasilien mellan 2003 och 2010.

För Amazonas och världens miljöarbete är valresultatet vidare goda nyheter. Lula kommer se till att skövlingen av världens största regnskog – som nu befinner sig på 15 års-högsta – kommer avslutas och istället utöka skyddet av jordens lungor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Lula tillbaka – gör Bolsonaro som Trump? [Dagens PS]

Läs även: Youtube tillät desinformation om valet i Brasilien [Dagens PS]