Dagens PS

Biden och Xi i samspråk igen – ödesfrågor i fokus

Biden och Xi
AI-risker och fentanyl på tapeten när Biden och Jinping talades vid. Bilden är från senast de träffades i november. (Foto: TT)
Mattias Malmqvist
Mattias Malmqvist
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

I sitt första samtal på tu man hand sedan i november förra året avhandlade Joe Biden och Kinas president Xi Jinping några av världens mest brännande frågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en djup misstänksamhet mellan världens största ekonomier USA och Kina, men de söker också gemenskap i vissa frågor. Det rör till exempel riskerna med artificiell intelligens och bekämpningen av illegala droger som fentanyl. 

Det var frågor som kom upp i telefonsamtalet i tisdags mellan de båda ledarna, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. 

Senast de träffades var i november förra året. Då lovade de att kommunikationen mellan länderna skulle bli bättre.

”Uppriktigt och konstruktivt”

Samtalet var noggrant arrangerat. Båda länderna gjorde klart att det var både ”uppriktigt och konstruktivt”. De uppgav att Joe Biden och Xi Jingping tog upp frågor som AI, militärt samarbete, klimatförändringar och satsningar för att bekämpa illegal narkotikahandel. 

Biden uttryckte oro över Kinas ”stöd till Rysslands försvarsindustriella bas”, enligt en amerikansk sammanfattning av samtalet.  

Enligt uttalandet från USA betonade Biden vikten av rättsstatsprincipen och friheten att navigera i Sydkinesiska havet. 

Teknikfrågor på tapeten

ANNONS

En hel del teknikrelaterade frågor avhandlades. Till exempel underströk Biden att USA fortsätter vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra att amerikansk teknik används för att undergräva landets nationella säkerhet. Han tillade att det ska ske utan att på ett onödigt sätt begränsa handel och investeringar. 

De diskuterade vidare framtiden för den Kina-ägda sociala medier-plattformen TikTok, där den Biden försöker tvinga fram en försäljning på grund av datasäkerheten. 

I ett uttalande från Kina uppges att de båda länderna diskuterade militär kommunikation, klimatförändringar, AI och droghandel. XI tog även upp USA:s ”ändlösa” restriktioner och sanktioner mot den kinesiska techsektorn. Xi hävdar att dessa snarare skapar risker än minskar risker.

Läs mer: Biden och Xi ska samarbeta militärt. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS