Dyrare vete och dyrare energi. Då blir det tuffa tider för de franska bagarna. Den dagliga baguetten hotas – men regeringen är beredd att rycka in.

ANNONS

Priserna på franskt bröd har stigit i den långsammaste takten inom hela EU – men kombinationen av högre vete- och energipriser gör att många bagare nu har kniven på strupen.

Nu går franska energileverantörer med på att diskutera från fall till fall med bagerier om de får svårt att betala räkningarna under året, skriver CNBC.

Har tvingats stänga

Dessutom tillkännager franska regeringen planer på att stödja bagerier via nya planer för skattebetalningar och med ett potentiellt kontantstöd.

Åtgärder sker mot bakgrund av varningar om att landets boulangerier hotas och att några bagerier redan tvingats stänga.

Stöttas av staten

Utifrån den hotbilden sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på tisdagen att alla energileverantörer åtagit sig att ”lösa kontrakt där priserna har stigit oöverkomligt högt och ohållbart för vissa bagerier”.

Kontrakt kommer att ses över från fall till fall beroende på ägarens situation och ekonomisk hjälp kan erbjudas, tillade han.

Regeringen på tisdagen tillkännagav också planer på att stödja branschen genom att tillåta bagare att sprida skattebetalningar och föreslog att ytterligare kontantstöd för energiräkningar kan följa.

ANNONS
ANNONS

Baguetten ett kulturarv

För att förstå dessa ansträngningar är det kanske värt att påpeka att den franska baguetten i december lades till på Unescos lista över immateriella kulturarv, vilket visar dess status i den franska vardagen.

Regeringens ingripande kommer när president Emmanuel Macron förbereder sig för ett annat och nästan lika stort problem, att tillkännage kontroversiella förändringar av det franska pensionssystemet, reformer man tror kan leda till omfattande strejker.

Läs även: Baguette tar plats på världskulturarvslistan [Dagens PS]