Dagens PS

Avhoppad säkerhetsofficer: Putins paranoia ökar

Kreml, nu publicerar SVT ett unikt vittnesmål inifrån den slutna världen där, från en officer inom Vladimir Putins säkerhetsstyrka som hoppade av till väst 2022
Kreml, nu publicerar SVT ett unikt vittnesmål inifrån den slutna världen där, från en officer inom Vladimir Putins säkerhetsstyrka som 2022 hoppade av till väst. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 apr. 2023Publicerad: 04 apr. 2023

Gleb Karakulov, officer inom Vladimir Putins säkerhetsstyrka, den ryska Federala skyddstjänsten, FSO, hoppade av till väst under en resa till Kazakstan 2022.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT Nyheter publicerar nu tillsammans med Dossier Center ett unikt vittnesmål inifrån Kreml från Gleb Karakulov, vars jobb var att kryptera och ordna säker kommunikation under Rysslands president Vladimir Putins resor, det skriver SVT.

En krigsförbrytare

“Jag kunde inte stanna kvar i presidentens tjänst. Jag betraktar honom som en krigsförbrytare”, säger Gleb Karakulov i SVT.

Han arbetade för Vladimir Putin i 13 år och SVT har fått ta del av intervjuer med honom gjorda av den brittiska grävredaktionen Dossier Center.

Publiceringen ingår i en kommande granskning av rysk underrättelseverksamhet kallad Skyggkriget, gjord i samarbete med SVT, DR, NRK och Yle.

En sluten värld

Gleb Karakulov är enligt Dossier Center den högst rankade ryska underrättelseofficeren som de senaste åren hoppat av till väst och han kan ge en inblick i en sluten värld.

“Putin använder varken internet eller mobiltelefon. Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum”, säger han i SVT.

ANNONS

Han har lagt märke till Vladimir Putins ökande paranoia men tror inte på spekulationer om att den ryska presidenten skulle vara allvarligt sjuk utan tror att han har väldigt god hälsa.

Gleb Karakulov lever på hemlig ort med sin fru och dotter då hotbilden mot honom är stor, det skriver SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: “Putins Ryssland går fort mot att bli panka”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS