Dagens PS

Amerikanskt stridsfartyg sköt ner flera drönare

Stridsfartyget USS Carney
Stridsfartyget USS Carney attackerades i Röda havet på söndagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Det amerikanska stridsfartyget USS Carney sköt ner drönare riktade mot sig under söndagen, som ska ha kommit från houtirebeller i Jemen. Även kommersiella fartyg attackerades.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iranstödda houtirebeller i Jemen har tidigare uppgett att de har avfyrat robotar och drönare mot Israel som svar på kriget mot Hamas.

Fartyg attackerades av rebeller

Under söndagen uppgav rebellgruppen att två israeliska fartyg i Röda havet attackerades, där Israel å sin sida uppger att det inte rör sig om landets fartyg.

Houtirebeller har vid flera tillfällen uppgett att israeliska fartyg är legitima mål och att attackerna kommer fortsätta till den “israeliska aggressionen” mot Hamas upphör.

“Det är av allt att döma en iransk strategi för att försöka driva ut de amerikanska soldaterna och baserna ur området”, säger statsvetaren Anders Persson.

Söndagens attacker kan vara en spridningseffekt av kriget, även om ingen skadades ombord fartygen, berättar Sveriges Television.

ANNONS

Senaste nytt

Hot mot sjöfarten

Från amerikanskt håll ser man allvarligt på det inträffade och uppger att attackerna är “ett direkt hot mot internationell handel och sjöfartssäkerhet.”

ANNONS

“De har äventyrat livet för internationella besättningar som representerar flera länder runt om i världen”, uppger US Central Command, som ansvarar för att försvara och främja amerikanska intressen i 20 länder i bland annat Mellanöstern.

Många incidenter

Förra månaden sköt ett annat amerikanskt stridsfartyg, USS Thomas Hudner, ner flera drönare som kom från Jemen och det avfyrades även nyligen ballistiska missiler från houtirebellerna mot ytterligare ett fartyg, USS Mason.

Trots attackerna vill inte amerikanska myndigheter gå ut med att kriget i Israel har spritt sig vidare, utan uppger att konflikten hittills är mellan Israel och Hamas, uppger CNN.

“Trots det har vi sett iranska ombud försöka dra fördel för att främja sina egna mål”, säger Pentagons talesman Pat Ryder.

Läs även:

Kriget rasar igen mellan Israel och Hamas – Dagens PS

Jemen ber om pengar – svältkatastrof nära – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS