Äntligen: Brexit-strul om Nordirland nära lösning

Uppdaterad: 12 jan. 2023Publicerad: 12 jan. 2023
Nordirland Brexit Belfast Storbritannien
St Anne-katedralen i Nordirlands huvudstad Belfast. Nordirland är en del av Storbritannien, men ingår i EU:s inre marknad – för enkelhetens skull, var det tänkt. Men det blev inte så enkelt. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Eu och Storbritannien förbereder förhandlingar nästa vecka för att lämna Brexit-strulet bakom sig, enligt källor med insyn i handelsförhållandena till öriket i väst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly förbereder en förhandlingsomgång med EU-komissionens vicepresident Maros Sefcovic för att lösa den långdragna konflikten. Bråket härstammar från landets utträde ur EU i och med Brexit-omröstningen.

Det framgår av källor med insyn i förhandlingarna om handelsförhållandena mellan EU och Storbritannien, uppger nyhetsajten Bloomberg i en artikel på sin hemsida.

Ett problem löst…

I veckan gick de båda toppolitikerna ut med ett uttalande om att man kommit överens om att använda Storbritanniens datasystem för tullgranskning mellan Storbritannien och Nordirland.

MISSA INTE: Brittiska pubar dukar för lågkonjunktur

Det är på pappret inte så märkligt, eftersom Nordirland hör till Storbritannien, men har ändå viktiga implikationer eftersom sjöfarten varit en komplicerad fråga att lösa efter att landet lämnade EU.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

… Många återstår

Många av varorna som fraktas till Nordirland ska nämligen till republiken Irland, som fortfarande är med i EU i allra högsta grad.

Andra frågor som behöver lösas, och som nu kan vara på väg att lösas, är statsbidrag till transportsektorn, momsfrågor och livsmedelsgranskningar.

Konflikten har uppstått eftersom EU och Storbritannien kom överens om att Nordirland, som utgör en relativt liten del av den irländska ön, skulle ingå i EU:s inre marknad, för att underlätta frågan och därmed slippa en handelsgräns på land.

Storbritannien har hittills misslyckats med fullfölja sin del av avtalet.

Läs mer om Brexit och EU:

Britishvolt vill sälja

ANNONS

Brittiska pubar dukar för lågkonjunktur

Prinsessan Dianas klänning på auktion

Brittiskt rymdexperiment misslyckades – nio satelliter störtade

Sverige säljer el till England som aldrig förr

Intresserad av ekonomi och affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria och fiffiga nyhetsbrev.

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS