Hacktivister backar upp protesterna i Iran med cyberattacker och tips på hur nternetcensuren kan kringgås.

ANNONS

Hackergruppen Anonymous, och andra globala hackergrupper samarbetar om cyberangrepp på Iran för att hjälpa de iranska demonstranterna i kampen mot landets stränga hihablagar, det rapporterar CNBC.

Tusentals amatörhackare har organiserat sig för att starta cyberattacker mot Iranska institutioner och tjänstemän, och för att dela med sig av tips om hur man kan komma runt begränsad internetåtkomst genom att använda verktyg som förbättrar integriteten.

Begränsat tillgång till internet

De senaste veckorna, efter att protester utbröt, har tillgången till internet varit extremt begränsad i Iran. Protesterna började när den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini dog efter att hon tagits av moralpolisen för att hennes hijab satt för löst.

Hon dog den 16 september, under misstänkta omständigheter, på ett sjukhus i Teheran och ögonvittnen säger att Mahsa Amini misshandlades av polisen. Iranska myndigheter hävdar att hon dog av en hjärtattack och förnekar brott.

Skyller på USA och Israel

Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei kom på måndag med sina första offentliga kommentarer om protesterna i landet, han sade att han stödjer polisen och att oroligheterna beror på utländsk inblandning från USA och Israel.

Den 25 september påstod Anonymous via ett You Tube-konto som sägs tillhöra hackergruppen, att de brutit sig in i det iranska parlamentets databas och samlat in personlig information om parlamentsledamöterna.

”Det iranska parlamentet stöder diktatorn när det borde stödja folket, så vi släpper den personliga informationen om dem alla”, säger de i You Tube-klippet, och rösten förändrades på ett sätt som är typiskt för Anonymous, skriver CNN.

Flera hackergrupper säger sig ha släppt iransk data

En annan hackergrupp, Atlas Intelligence Group, säger på medelandeappen Telegram att de har läckt telefonnummer till iranska tjänstemän och kändisar. De erbjöd sig även att sälja platsdata om Islamic Revolutionary Guard Corps, som är en gren av Irans väpnade styrkor som har dokumenterat hacktivisters aktiviteter i Iran.

ANNONS
ANNONS

Andra Anonymous-anslutna hackergrupper säger sig också ha släppt data från iranska ministerier, myndigheter och statliga tjänster. Cybersäkerhetsexperter säger att det är svårt att verifiera hackarnas påståenden men att de sett många tecken på störningar från hackare i Iran.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Musk lovar Iran internet om Starlink slipper sanktioner [Dagens PS]