Upprörda ryska kvinnor försöker desperat rädda sina män och söner från kriget i Ukraina och sätter press på Kreml.

ANNONS

Det senaste tecknet på det växande missnöjet som kriget i Ukraina orsakar i Ryssland är de upprörda mödrar och fruar som med spridda ansträngningar försöker sätts press på Kreml, det rapporterar Bloomberg.

Kontanter utlovas till inkallades familjer

Kvinnornas ansträngningar tog fart när Rysslands president, Vladimir Putin, den 21 september beordrade att 300 000 reservister ska kallas in och då blev myndigheterna tvungna att lyssna.

Regionala guvernörer har träffat aktivister och lovat att hjälpa dem och Vladimir Putin planerar att själv ha ett möte med dem nu i veckan.

Nu när kriget i Ukraina har pågått i åtta månader börjar Vladimir Putins försök att skydda sin befolkning från dess kostnader falna.

Myndigheter utlovar kontanter och andra förmåner till inkallades familjer samt lovar att se till att de inkallade tas om hand och har ordentlig utrustning.

ANNONS
ANNONS

Hävdar att soldaterna mår bra

I minst 15 regioner har inkallades släktingar protesterat mot mobiliseringen och familjernas krav är vanligtvis inte politiska utan de vill att deras släktingar ska få adekvat utbildning och utrustning samt tas väl om hand vid fronten.

De protesterande har fått en del uppmärksamhet på hög nivå, Vladimir Putin har uppmanat tjänstemän att se till att problem åtgärdas och lovat att själv prata med folk för att få information om situationen.

Enligt aktivisterna har resultaten av den hjälpen hittills varit begränsade och en del tjänstemän avvisar aktivisternas klagomål och hävdar att soldaterna vid fronten lever och mår bra.

Svårt för myndigheterna att ignorera dem

”Dessa människor vill inte stoppa kriget, de vill förbättra soldaternas villkor”, säger Ekaterina Schulmann, statsvetare och stipendiat vid Robert Bosch Academy i Berlin, till Bloomberg.

”Men av den anledningen är det svårare för myndigheterna att ignorera dem eller att framställa dessa protester som extremism eller utländsk påverkan”, fortsätter hon.

Opinionsmätningar visar att stödet för kriget har minskat och mödrar till soldater har i decennier varit en politisk kraft i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Rysslands statliga tv har inte ägnat mycket uppmärksamhet åt familjernas protester men de har diskuterats flitigt i sociala medier där filmer på arga kvinnor som nära krigszonen försökt rädda sina släktingar cirkulerat.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Europaparlamentet: ”Ryssland sponsrar terror” [Dagens PS]