Amerikansk journalist gripen – anklagas för spioneri

Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023
Amerikansk journalist gripen – anklagas för spioneri
Den amerikanska journalisten förs från Lefortovsky domstolen i Moskva på torsdagen. Foto: TT

En amerikansk journalist anklagas för spioneri av den ryska säkerhetspolisen. Mannen, som arbetar för Wall Street Journal, greps enligt tidningen i Jekaterinburg.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovic anklagas för spioneri.

Enligt Wall Street Journal greps Gershkovic, som arbetar för den välrenommerade tidningen, för att ha “agerat efter instruktioner från den amerikanska sidan, samlat information som består av statshemligheter om aktiviteter hos ett företag inom den ryska militärindustriella sfären”.

Skrev om Wagnergruppen

Gershkovic greps enligt Aftonbladet på en restaurang i den östra delen av Ryssland, i Jekaterinburg, där han stämt möte med en källa.

Han ska enligt tidningen ha arbetat på en artikel om den ryska inställningen till Wagnergruppen när han greps.

Amerikansk journalist gripen – anklagas för spioneri Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich greps enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB i Jekaterinburg i Uralbergen. Foto: TT

ANNONS
ANNONS

Nekar till anklagelserna

“Wall Street Journal nekar å det bestämdaste till anklagelserna från FSB och kräver att vår pålitlige och dedikerade reporter, Evan Gershkovich, omedelbart släpps”, skriver WSJ.

“Vi står solidariska med Evan och hans familj.”

Undersökning om spioneri

Evan Gershkovich rapporterar från WSJ:s kontor i Moskva, och är ackrediterad att arbeta som journalist i Ryssland.

FSB säger att man “stoppat de illegala aktiviteter” den amerikanska reportern sägs ha varit inblandad i, och inlett en undersökning om spioneri.

“Det som en anställd på den amerikanska publikationen Wall Street Journal gjorde i Jekaterinburg har inget att göra med journalistik”, säger talespersonen för det ryska utrikesdepartementet Maria Zacharova till Telegram uppger WSJ.

Läs även: Spioner slår till mot Finland 

Läs även: Åklagare: Ryssland infiltrerade Säpo och Must i tio års tid 

ANNONS
ANNONS