Allt hetare somrar har blivit det nya normala och om vi inte bygger städer grönare och smartare kommer vi fortsätta att slå värmerekord.

Stockholm har blivit hetare. Eftersom vädret på våra breddgrader präglas av stora variationer kan det vara svårt att se effekten av klimatförändringarna. Man måste jämföra långa tidsserier för att få en bild av vad som sker.

En studie gjord av forskare inom klimatanalys på Göteborgs universitet och Marie Haeger-Eugensson, forsknings- och utvecklingschef på Cowi, visar att årsmedeltemperaturen stiger. De tre senaste decennierna har vi i Stockholmsområdet haft fyra gånger fler år med minst en grad varmare än normalvärdet 1961-1990.

Utveckling som ger hälsorisker

De riktigt varma åren med värmeböljor blir också vanligare. Den här utvecklingen är förenad med hälsorisker och i Norden är folk mer känsliga för höga temperaturer än folk i exempelvis södra Europa.

Strukturen i städer, med höga byggnader, lite vegetation och en stor andel hårda ytor, gör att genomsnittstemperaturen kan ligga upp till sju grader högre än på landsbygden, det går dock att bygga så att stadens miljö blir behagligare. Grönytor är viktiga och gräsmattor minskar andelen hårdyta vilket hjälper till med att hålla nere värmen.

Läs mer: Cowi har nyckelroll i projektering av konstgjord halvö [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS