Skogsjätten Södra förvärvar dubbelt när ett sågverk och ett impregneringsverk köps upp. Något som ska stärker skogsägarföreningens verksamhet.
”Vi tittar på specifika behov och kriterier när vi utvecklar vår industristruktur”, säger Peter Jhaveri.

Skogsägarföreningen Södra förvärvar dubbelt i sågverket Ture Johanssons Trävaru AB och impregneringsverkt AB Tenhults Impregneringsverk. Affärerna stärker skogsjättens verksamhet inom svensk bygghandel.

Peter Jhaveri, tillförordnad affärsområdeschef för Södra Wood (Foto: Södra/press)

”Vi tittar på specifika behov och kriterier när vi utvecklar vår industristruktur. Vi är därför väldigt glada att välkomna Ture Johanssons Trävaru och Tenhults in i Södra. De kompletterar organisationen på ett bra sätt och stärker samtidigt vår verksamhet längs E4-korridoren, där vi tidigare har saknat egen industri”, säger Peter Jhaveri, tillförordnad affärsområdeschef för Södra Wood i ett pressmeddelande.

”Företagen har en lång historia i området och ger oss förutsättningar att växa mer tillsammans med våra kunder. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten ihop med medarbetarna i Klevshult och Vaggeryd”, fortsätter han.

62 anställda

De båda verksamheterna har tillsammans 62 anställda, fördelade på 55 personer på sågverket i Klevshult och sju personer på impregneringsverket i Tenhult, i Vaggeryds kommun.

Ture Johanssons Trävaru specialiserar sig på hyvlade och målade trävaror och har bygghandeln som största kund. Tenhults Impregneringsverk är kända i branschen för sina miljö- och NTR-märkta processer. 100 000 kubikmeter trävaror tryckimpregneras årligen hos Tenhults.

ANNONS
ANNONS

Stabil råvaruförsörjning

Sedan tidigare har Södra sex sågverk och två impregneringsverk i sin svenska portfölj. De nya enheterna ska täcka upp ett område där Södra saknat egna industrier, medan råvaruförsörjningen är starkt. Nu hoppas Södra att affären ska ge ringar på vattnet till koncernens verksamheter.

Lotta Lyrå vd på Södra (Foto: Södra/press)

”Södra ska säkra avsättningen av medlemmarnas råvara och öka värdet på virket. I detta arbete är relevant industri på relevanta platser centralt. Det får vi med dessa förvärv. Ture Johanssons Trävaru och Tenhults förstärker Södras kunderbjudande och virkesavsättning i ett viktigt geografiskt område. Det är i linje med vår koncernstrategi och ger oss bättre möjligheter för hållbar och lönsam tillväxt”, säger Lotta Lyrå vd på Södra.

Innan förvärvet genomförs ska det godkännas av Konkurrensverket, något som väntas ta cirka sex veckor.

Läs mer: Fler skogsägarnyheter