Dagens PS

Skattelättnader införs på solceller och laddstolpar

laddstolpar
Vid installation av laddstolpar kan hushåll räkna med att dra av 50 procent av kostnaden, så länge projektet kostar under 50 000 kronor. Det säger Annie Lööf (C). (Montage: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 10 nov. 2020Publicerad: 15 sep. 2020

Regeringen har föreslagit ett RUT- och ROT-liknande upplägg till privatpersoner för installationer av solceller och laddstolpar. Arbets- och materialkostnader ska beläggas med skattelättnader på 15-50 procent. Satsningen väntas kosta runt 200 miljoner kronor ur statskassan. 

Initiativet är ett samarbete mellan de så kallade januaripartierna, skriver SR. Centerpartiets partiledare Annie Lööf beskrev under tisdagen upplägget.

ANNONS
ANNONS

“Det gröna avdraget är ju uppbyggt på precis samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, det vill säga att man gör avdrag direkt på fakturan. För det gröna avdraget finns det då ett tak på 50 000 kronor per år. Där man kan göra avdrag med 15 procent för solceller och 50 procent vad gäller exempelvis laddstolpe”, säger hon och lägger till att privatpersoner står för hela kostnaden över 50 000 kronor. 

Ersätter tidigare solcells-subvention

Vid installation av solceller kan 15 procent av arbets- och materialkostnaderna kan dras av. Vid installation av laddstolpar för elbilar är avdraget 50 procent.

“Det gröna avdraget” ersätter det stöd som tidigare fanns till privatpersoner som anlägger solceller.

“Vi tycker det är rimligt, dels så har priset för att installera solceller minskat, men genom den här nya RUT-modellen så kommer det att bli både enklare och mer tillgängligt att använda sig av detta. Och kommer då att bli en kraftfullare stimulans till privata personer att investera i solceller”, säger Annie Lööf till SR.

Läs mer: 17 procent fler använder rotavdrag i coronatider

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS