Striden om Bromma är långt ifrån över. Regeringens beslut att stänga den kontroversiella flygplatsen har fått oppositionen att kraftsamla motstånd på bred front.

annons
annons

Regeringen beslutade under onsdagen att Bromma flygplats ska stängas ner och trafiken flyttas till Arlanda.

Samtidigt kom kraftiga reaktioner från oppostionen som Dagens PS rapporterade om. 

Upp i riksdagen

Motståndet mot planerna har kokat inom oppositionen och på torsdagen nådde kritiken in i riksdagen, där Liberalerna och Kristdemokraterna satte på sig ledartröjorna.

”Vi vill självklart ha med oss både Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna så att vi får en majoritet”, säger Magnus Jacobsson, trafikpolitisk talesperson för KD, till Di.

Innan kapacitetsplanerna kring Arlanda är helt klara kan Bromma inte stängas menar Magnus Jacobsson.

”Man kan inte stänga Bromma utan att det finns miljötillstånd och beslut om Arlanda, det är en total omöjlighet”, säger han.

Får uppbackning

Han får uppbackning av både Moderaterna och SD.

”Vi kommer att försöka stoppa det här på alla tänkbara sätt”, säger Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson, och Jimmy Ståhl, Sverigedemokraternas talesperson i trafikfrågor kallar beslutet för ”fräckt och nonchalant”.

Även Centerpartiet säger att Arlanda måste byggas ut innan Bromma kan stängas.

ANNONS
ANNONS

”Att göra en förtida avveckling av Bromma är helt uteslutet för oss, det kan inte Centerpartiet ha som position”, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Det nuvarande avtalet för Bromma flygplats  löper ut 2038.

Läs mer: Regeringen vill stänga Bromma flygplats