Dagens PS

Peab uppdaterar eco-asfalt – med naturligt bindemedel

uppdaterar eco-asfalt
En sträcka på Viksjöleden i Järfälla blir provsträcka för asfalten med nytt bindemedel. (Foto: Peab)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 maj 2021

Bygg- och anläggningsjätten Peab uppdaterar sin eco-asfalt, nu blandar man in det naturliga bindemedlet lignin i stället för ett oljebaserat bindemedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peab använder lignin som bindemedel när man uppdaterar sin eco-asfalt. I stället för det oljebaserade bitumen, vinner både miljö och teknik. Lignin är det naturliga ämne som håller ihop fibrerna i trä. Nu testar Peab sin eco-asfalt med lignin på den vältrafikerade Viksjöleden i Järfälla utanför Stockholm. Det sker i ett samarbete med Järfälla kommun och det är inte första gången Peab testar sin asfalt här.

Nu hoppas man att ligninet ska kunna ge ett positivt avtryck på både miljö och klimat när biomedlet binder ihop asfalten.

“Vi har arbetat med olika typer av lignin under några år nu och det känns viktigt att vi får prova det i riktig produktion. Förra året utförde vi våra första testytor med lignin och nu går vi vidare och försöker utveckla konceptet. Det känns väldigt spännande och viktigt att ha det här branschöverskridande samarbetet samt att arbeta nära våra kunder för att utveckla en klimatförbättrad och mer beständig asfaltbeläggning. Vi är glada över att vi får lägga den här teststräckan och bidra till att Järfälla kommun uppfyller sina miljömål”, säger Lars Jansson, laboratoriechef på Peab Asfalt.

Fem år

Sedan fem år tillbaka har Peab Asfalt använt eco-asfalt i Järfälla. I asfaltverket används bioolja för att torka och värma upp den ballast som utgör stenmaterialet i asfalt. En process som är energikrävande och biooljan blev en positiv tekniknyhet. Den minskade utsläppet av koldioxid radikalt. Med lignin tar nu Peab ytterligare steg i sitt arbete med att skapa miljövänligare asfalt.

“Vi är glada över att kunna fortsätta att utveckla samarbetet med Peab Asfalt. Järfälla kommun arbetar på många olika sätt för att kunna reducera utsläppen, det här är en viktig del i det arbetet samtidigt som vi hoppas kunna uppnå tekniska fördelar”, säger Marcus Gry (M), ordförande i tekniska nämnden i Järfälla kommun.

Läs mer: Fler hållbarhetsnyheter på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS