Det råder oro att det snabba prisrallyt i skogsbranschen kraschar inom kort. ”Just nu är det kryptovalutastämning på trävarupriserna i USA”, säger Johan Freij, affärsområdeschef för Danske Bank Skog och Lantbruk.

Svenska trävaror är superheta, inte bara inom landet, utan även i USA.

Enbart i Sverige har prisrallyt på trävaror fortsatt uppåt med 50 procent på mindre än ett år.

”Uppgången är remarkabel. Priserna har även fortsatt att öka under kvartal två enligt företrädare för branschen”, säger Johan Freij, till Di. 

Enormt behov

Samtidigt överstiger behovet kraftigt produktionen, ”det går inte tillfredsställa marknadens behov” enligt Johan Freij där bristen på trävaror inom skogsbranschen kommer synas efter sommaren.

Prisrallyt ser dock ut att hålla i sig till november men sedan få en abrupt vändning, i vad Johan Freij kallar en ”volatil bransch”.

”Ingenting växer för evigt, i alla fall inte i sågverksbranschen”.

”Corona-boomen”

Enligt honom är vi nu inne i den den fjärde perioden med exceptionella prisökningar sedan mitten av 1940-talet – där marknaden för sågade trävaror kallas ”Corona-boomen”

I slutet av första kvartalet låg exportpriset på trävaror på knappt 3 000 kronor per kubikmeter i Sverige, vilket alltså slår det senaste rallyt i mitten av 2000-talet.

ANNONS
ANNONS

Sågverken har slagit nya produktionsrekord och de har visat nya rörelsemarginaler på runt tjugo procent för första kvartalet – en rejäl ökning från de normala siffrorna på mellan fem och tio procent under mer normala förhållanden, enligt Danske Bank.

Läs mer: Sveriges trävirkesexport till USA upp 1 300 procent