Dagens PS

Sveriges trävirkesexport till USA upp 1 300 procent

trävarupriser
Priset på sågade trävaror fortsätter rasa och kan fortsätta ner ytterligare. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 12 maj 2021

Sveriges trävirkesexport till USA steg med 1 300 procent mellan 2019 och 2020. Efterfrågan på andra sidan Atlanten är ‘galen’, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanerna bygger som aldrig förr, och gärna i trä. Priserna på trävaror har fyrfaldigats det senaste året. Fram till mars förra året hade priserna i princip varit oförändrade i nio år. När efterfrågan i Nordamerika steg snabbt under 2020 samtidigt som de amerikanska sågverken hade låg tillgång på varor att sälja.

Efterfrågan drivs upp av låga räntor i USA, en ökad vilja att ha större hem och en hemmabyggestrend under pandemin, skriver Bloomberg.

Sverige tredje störst i världen

Det innebär klirr i kassan för Europa – och särskilt för Sverige. Den europeiska träexporten till USA har tripplats på ett år, och den största ökningen kommer från Sverige som ökat sin trävirkesexport till USA med 1 300 procent mellan 2019 och 2020. Sverige är världens tredje största trävirkesexportör efter Kanada och Ryssland.

Trenden fortsätter under 2021, då USA:s trävirkesimport från Europa är upp 37 procent, enligt statistik från USDA Foreign Agricultural Service. Det spelar ingen roll att priserna fyrdubblats – amerikanerna köper ändå. De försöker inte ens förhandla om priset längre.

“Täck mig och låt mig veta vad det kommer att kosta”, får Geoff Berwick, vicepresident för affärsutveckling på Atlantic Forest Products höra av sina kunder, säger han till Bloomberg.

Kina och Indien vill också ha trä

Den amerikanska köpviljan har lett till en rejäl konkurrens på trävirkesmarknaden som Bloomberg beskriver som “galen”, med ökade priser som följd när bland annat Kina också vill vara med i matchen.

ANNONS

“Europeiska producenter kommer alltid att leta efter de bästa marknaderna. Just nu är det fortfarande USA. Kineserna har varit mer aggressiva och är villiga att betala högre priser, så är de indiska köparna också”, säger Thomas Mende, USA-vd för Binderholz Timber.

Läs mer: Prisrekord på virke – mumma för Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS