Dagens PS

Nytt projekt testar elektrifiering av byggarbetsplatser

elektrifiering av byggarbetsplatser
Tunga aktörer går samman i projekt för elektrifiering av byggarbetsplatser i Västsverige. (Foto: Electricity)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 22 juni 2021

Flera tunga aktörer tar nu ett första steg mot elektrifiering av byggarbetsplatser i det nystartade projektet Electric Worksite, inom ramen för Electricity i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

I den omställning som behövs inom byggsektorn för att nå klimat- och miljömål är elektrifiering en central del. Inom projektet ska man testa hur eldrivna arbetsmaskiner fungerar i verkliga miljöer i Göteborg och fokus ligger på bland annat bygg- och anläggningsprojekt samt gatuunderhåll.

I Sverige har bygg- och anläggningssektorn enats om målet att minska utsläppen av växthusgaser med hälften till år 2030 och att nå nettonollutsläpp till år 2045. För att det ska bli möjligt behöver sektorn snabba på elektrifieringen.

Flera aktörer går samman

För att skynda på utvecklingen går nu flera aktörer inom Electricity-samarbetet samman i projektet Electric Worksite och startar på flera platser i Göteborgsområdet. Fokus kommer ligga på systemperspektivet där arbetsmaskiner, energilager och laddinfrastruktur ska testas i olika miljöer.

Bland de arbetsmaskiner som ska testas inom projektet finns hjullastare och hjul- och banddrivna grävmaskiner i olika storlekar ska testas. Elektrifiering ger inte bara minskade luftföroreninger utan även lägre bullernivåer.

Tolv tunga aktörer i projektet

Tolv organisationer står bakom samarbetet, de är: ABB Electrification Sweden, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, Göteborgs Stads Leasing, HSB Göteborg, Högskolan i Halmstad, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, NCC, Riksbyggen, RISE Research institutes of Sweden och Volvo Construction Equipment.

“Göteborgs Stad vill driva på elektrifieringen av bygg- och anläggningsmaskiner, inte minst i våra egna entreprenader. Det är en viktig pusselbit för att nå våra mål om hälsosamma livsmiljöer och minskat klimatavtryck, säger Malin Andersson, chef för avdelningen Utveckling och internationellt, i ett pressmeddelande.

ANNONS

“Det här är ett projekt som passar mycket väl in i NCC:s hållbarhetsarbete där vi bland annat arbetar för att sänka koldioxidutsläppen för våra transporter. Användning av förnybar elektricitet gör det även möjligt för oss att förbättra arbetsmiljön under byggprocessen, och samtidigt leverera ett tydligt mervärde till våra kunder, säger Christina Claeson-Jonsson, NCC, Head of Research & Innovation i pressmeddelandet.

Läs mer: Afry tecknar avtal om elektrifiering av järnvägssträcka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS