Riskkapitalbolaget Norrsken har stängt sin nya fond på 1,2 miljarder kronor. Fondens mål? Att rädda världen.

ANNONS

Det rapporterar Di.

Norrsken VC, som är grundat av Klarnagrundaren Niklas Adalberth, gör så kallade impact-investeringar, där portföljbolag ska skapa både positiva samhällseffekter och finansiell avkastning.

Intresset för impact-investeringar har tidigare varit svalt bland institutionella aktörer. Men under de senaste åren har trenden vänt.

Bland investerarna i den nya fonden finns exempelvis Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomic och SEB pension och försäkring.

”Impact investing har successivt fått mer och mer trovärdighet. Nu när vi stänger har vi jättefina institutionella investerare och det hade inte gått för tre år sedan, men i dag går det”, säger David Frykman, partner på Norrsken VC.

Inget motsatsförhållande

Alla Norrskens investeringar mäts mot både den finansiella avkastningen och effekten på de samhällsproblem portföljbolaget försöker att lösa.

Exempelvis kan portföljbolag ha som mål att bidra positivt till energiomställningen eller att minska matsvinnet.

ANNONS
ANNONS

I nuläget finns det ingen bestämd praxis om hur impact-investeringarna ska mätas, förklarar Tove Larsson, partner på Norrsken. Men de vill redan i ett tidigt skede utvärdera hur väl portföljbolaget lyckas att tackla samhällsproblem.

”Man kan till exempel läsa om problemet med matsvinn och vilka lösningar som finns för att komma till rätta med det. Sedan kan man se hur många ton mat våra lösningar i portföljen har bidragit till att rädda från att slängas”, förklarar Tove Larsson.

Läs mer: Afry ingår samarbete med Norrsken [Dagens PS] >>