Sverige är långt ifrån att nå klimatmålet till 2045, varnar Naturvårdsverket i en ny rapport.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket kan de åtgärder som hittills har planerats inom klimatområdet leda till att Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar med cirka 55 procent till 2045, jämfört med 1990 års nivå.

Det officiella målet är att få ned nettoutsläppen till atmosfären till noll. Då skulle det behövas en sänkning av utsläppen med 85 procent och sedan olika former av kompletterande åtgärder, enligt rapporten. Det skriver TT Nyhetsbyrån.

”Det är alltså ett mycket stort gap kvar till målet. Det betyder att det krävs stora satsningar inom alla sektorer, framför allt inom industrin och transportsektorn”, säger Sara Almqvist, klimatanalytiker vid Naturvårdsverket till TT.

Men ändå får Stefan Löfvens regering ett gott betyg av Naturvårdsverket:

ANNONS
ANNONS

”En sak som sticker ut är att regeringen har lagt fram väldigt många beslut och förslag. Vi har aldrig varit med om att det har funnits så många klimatrelaterade beslut i en budgetproposition”, säger Sara Almqvist.

Det är mycket oklarheter i den framtida utvecklingen som gör siffrorna svåra att kvantifiera. Ett exempel är de biodrivmedel som det är oklart hur mycket det kommer att gå att framställa både globalt och i Sverige. Ett annat är klimatomställningen av svensk industri som inte gått att översätta till konkreta siffror.

”Det har vi inte med i den här bedömningen, för det är fortfarande osäkert. Men vi ser att det finns mycket stora potentialer här och det händer otroligt mycket inom industrin. Så vi ser goda möjligheter framöver.”, säger Sara Almqvist till TT.

Läs mer: Di: Biden portar Löfven – ”knäpp på näsan” – Dagens PS