Dagens PS

Nya rekordnivåer av växthusgaser – som stiger snabbare

Växthusgaser
Mängden växthusgaser fortsätter att stiga. Bild från klimatprotest i Schweiz inför FN-mötet COP26. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 okt. 2021Publicerad: 25 okt. 2021

Halterna av koldioxid, metan och lustgas fortsätter att stiga till nya rekordnivåer – och samtliga växthusgaser stiger snabbare än tidigare, enligt den årliga rapporten från Meteorologiska världsorganisationen WMO, som är en myndighet underställd FN. 

ANNONS
ANNONS

Halten av koldioxid nådde 413,2 miljondelar, ppm, under 2020 och ligger 49 procent över förindustriell nivå. Metan ligger 162 procent över förindustriell nivå, och lustgas 23 procent över förindustriell nivå, skriver Meterologiska världsorganisationen WMO. De nya siffrorna kommer bara dagar innan det stora klimatmötet COP26 i Glasgow, där världsledarna ska diskutera klimatförändringarna.

”Rapporten har ett skarpt budskap till förhandlarna vid FN:s klimatmöte COP26”, säger Petteri Taalas, generalsekreterare Meteorologiska världsorganisationen, WMO.

“Men den nuvarande ökningstakten av halten växthusgaser i atmosfären kommer vi att se en temperaturökning vid slutet av det här århundradet som ligger långt över målet i Parisavtalet att hålla den globala temperaturökningen på 1,5 till 2 grader högre än under förindustriell tid. Vi är långt ifrån att vara på rätt väg.”

Nedstängningarna till följd av covid-19 pandemin hade ingen märkbar effekt på halterna av växthusgaserna i atmosfären eller deras ökningstakt, trots en minskning av utsläppen på 5,6 procent.

Rapporten flaggar också för att förmågan hos ekosystem både på land och hav att absorbera växthusgaser är i fara, och de pekar bland annat på att delar av Amazonas regnskog gått från att vara en koldioxidfälla till att utsöndra koldioxid, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Läs även: Extremvädret skakar Bolund – klimatet i fokus i budgeten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS