Nu står det klart att en rad länder rapporterat minkrelaterade covid-mutationer. Den nya forskningen visar att mutationerna som tidigare fanns bland minkar – nu även har upptäckts hos människor.

Samtliga danska minkfarmare har fått order av danska regeringen att avliva alla landets minkar – sammanlagt rör det sig om över 15 miljoner minkar – sedan man hittat ett muterat coronavirus som har spridit sig från minkar till människor.

Muterade virus kan sätta stålrör i hjulet för planerna att vaccinera världens befolkning mot covid-19 under 2021.

Nu står det nämligen klart att det inte bara är på danska minkfarmar problemet med muterade virus finns. Även Nederländerna, Sydafrika, Schweiz, Färöarna, Ryssland och USA har rapporterat om mink-relaterade mutationer, skriver The Guardian.

”Vi visste att det fanns dessa minkvarianter i sju länder, men vi hade bara cirka tjugo dna av vardera, vilket är väldigt få. Sedan laddade danskarna upp 6000 dna-sekvenser, och med dem kunde vi identifiera 300 eller fler av minkvarianten Y453F – i virus som har smittat människor i Danmark,” säger Francois Balloux, genetiska institutets chef på University College London.

Avliva minkar

På frågan om konsekvenserna av resultaten konstaterade Balloux – att det var en indikation av behovet att avliva samtliga minkar.

”Fler värdar för viruset innebär fler infektioner hos människor. Jag tror att huvudpoängen här är att även om mutationen kanske inte är läskig, så finns det fortfarande mycket goda skäl att bli av med minkarna. Vi behöver dem helt enkelt inte.”

Han tillade att Danmark redan har allt för många farmade minkar: ”över tre gånger fler än människor”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Obefogad glädje! Oro för vaccin [Dagens PS] »