Senaste nytt

annons

Obefogad glädje! Oro för vaccin

Obefogad glädje! Oro för vaccin

Förra veckans stora nyhet på aktiemarknaden var Pfizer/BioNTechs lyckosamma utfall i det sista testet (FAS 3) på vaccin för Covid-19. Börserna tog ett glädjeskutt.

ANNONS

Vaccinet är ännu inte godkänt, men marknaden diskonterar att det bara är en tidsfråga. Om vaccinet av någon anledning inte blir godkänt så är det ingen katastrof. Det finns ytterligare 67 stycken vaccinkandidater som genomgår studier just nu (se diagram). Därutöver finns det ytterligare 155 kandidater i förkliniska studier.

Marknaden brukar alltid ha rätt men frågan är om segern över pandemin har diskonterats för tidigt. Mycket talar för att ett vaccin inte räddar världsekonomin från coronan. 

Till att börja med visar Pfizer/BioNTechs vaccin att det inte biter på cirka 10 procent av patienterna. Därtill kommer den andel av befolkningen som av olika anledningar inte vill ta vaccin. I vissa länder (se tabell nedan), som coronadrabbade Frankrike, är det bara knappt 60 procent av invånarna som säger sig vilja ta vaccin. Då är det sammanlagt hälften av befolkningen som fortfarande är i riskzonen.

Minst tillit till vaccinet har ryssarna. Men det är förståeligt. När det ryska vaccinet Sputnik V lanseras denna månad sker det utan att det föregåtts av några omfattade tester. 

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS

Uppföljaren efter succén – innovation i världsklass

  • ANNONS