Det hållbara matbolaget Matsmart vill minska det globala matsvinnet. Nu tar e-handlaren in 350 miljoner kronor som är den största investeringen någonsin – från bland annat det nystartade investeringsbolaget Gullspång Refood.

Enligt FN slänger vi en tredjedel av all mat som produceras globalt.

Det vill Matsmart ändra på. Företaget säljer överblivna matvaror på nätet i stället för att låta dem svinnas bort.

Tidigare backade av bland annat Ikea tar Matsmart nu in 350 miljoner kronor, från bland annat SEB Private Equity och Gullspång Refood.

Etablera sig i Europa 

Enligt Matsmarts vd Karl Andersson handlar investeringen om att fortsätta växa på den nordiska marknaden och samtidigt etablera sig på kontinenten.

”Förra året lanserade vi i Tyskland, och där ser vi möjligheten att växa ännu snabbare”, säger han till Di.

Företag vill fortsätta att investera hållbart. Så kallade impact-investeringar i bolag som löser hållbarhetsproblem nådde rekordnivåer i Europa och Nordamerika under 2020, visar en färsk rapport från investeringsbolaget GP Bullhound.

Impact-investerare 

I Sverige är Gullspång Invest en impact-investerare och genom samarbetet med Matsmart startas nu dotterbolaget Gullspång Refood.

”Vi letar innovativa lösningar för det globala matsystemet. Dagens mat produceras på ett extremt kostnadseffektivt sätt, men med bieffekten att vi anstränger vår planet för hårt och äter för ohälsosamt,” säger Gullspång Refoods medgrundare Peter Odemark och avslutar:

”Kan vi hitta de rätta lösningarna på de problemen kan vi både stödja en hållbar omställning och få hög avkastning på satsat kapital.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Investeringarna inom hållbar mat exploderar