Dagens PS

Klimatskurkarna: Bolagen med mest utsläpp 2020

Mest utsläpp 2020
Ett fåtal bolag i Sverige står för enorma utsläpp av koldioxid. Bilder från Cementas fabrik i Slite på Gotland, nummer två på listan. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 juni 2021Publicerad: 15 juni 2021

Har du stålskam? Cementskam? Vissa utsläppare är värre än andra. Här är de bolag i Sverige som hade mest utsläpp av koldioxid 2020. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges klimatpåverkande utsläpp ska vara nettonoll år 2045 enligt det klimatpolitiska ramverket, och Naturvårdsverket har identifierat fem nyckelområden för att minska utsläppen: transporter, energi, industri, livsmedel och skogen.

Industrisektorn står för ungefär en tredjedel av Sveriges territoriella utsläpp, enligt Statistiska Centralbyrån. Men alla utsläppare är inte jämlika – ett fåtal bolag skapar utsläpp som är större än alla andra tillsammans. Här är listan över bolagen som är Sveriges värsta klimatskurkar 2020, sett till hur stora utsläpp de skapar:

1. SSAB – 4,45 miljoner ton

Överlägset i topp är, precis som vanligt, ståljätten SSAB. Företaget stod för 11 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp, vilket kan jämföras med att flyget står för 1 procent av utsläppen.

Utsläppen skapas genom att bränna kol och koks till ståltillverkning från masugnarna i Luleå och Oxelösund. SSAB släppte ut 4,55 miljoner ton koldioxid förra året, en minskning med 700 000 ton från föregående år som framför allt beror på coronapandemin.

SSAB har på längre sikt planer för att försöka få ner sina koldioxidutsläpp, bland annat genom Hybrit-projektet där kol ska ersättas med vätgas.

2. Cementa – 1,9 miljoner ton

Företaget är en del av tyska jättekoncernen HeidelbergCement, och har mer eller mindre monopol på den svenska cementmarknaden. Koldioxid uppstår i stora mängder från brytning av kalk, samt de bränslen som används för att bränna kalken för att framställa cementpellets.

ANNONS

Utsläppen minskade 2020 från 2 till 1,9 miljoner ton, vilket enligt bolaget beror på en produktionsminskning och att man använt mindre kol för att elda.

Cementa vill använda teknik för koldioxidlagring (CCS) för att minska sina utsläpp i fabriken i Slite på Gotland, vilket Dagens PS rapporterat om. Men tekniken ligger långt fram i tiden och det är oklart om det kommer att fungera eller leda till minskade utsläpp.

3. Preem – 1,5 miljoner ton

Oljeraffineringsbolaget som har sina anläggningar i Lysekil och Göteborg minskade sina utsläpp för andra året i rad, mycket på grund av minskad efterfrågan på bränsle i spåren av coronapandemin. Planerna på ett nytt tjockoljeraffinaderi lades ner i september 2020.

Ägs av saudiern Mohammed Al-Amoudi.

4. LKAB – 0,7 miljoner ton

Den statliga gruvjätten utvinner järnmalm i Kiruna och Malmberget som de omvandlar till pellets.

Jobbar tillsammans med SSAB för att i framtiden kunna använda vätgas i stället för kol i Hybrit-projektet.

ANNONS

5. Borealis – 0,6 miljoner ton

Internationellt bolag med säte i Österrike som ägs av arabiska emirat. Använder fossilgas för att producera kemikalier för bland annat plast. Är den enda polyetentillverkaren i Sverige. Den svenska anläggningen ligger i Stenungsund,

Källor: Statistiska Centralbyrån, Naturvårdsverket, tidningen Sveriges Natur.

Rättelse: I en tidigare version av texten hade utsläppsiffrorna på LKAB och Borealis blivit fel.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS