Hybrit tar nästa steg i sin satsning mot fossilfritt stål, med en ny anläggning för 10 miljarder i Gällivare.

Industriprojektet Hybrit är en jättesatsning av stålbolaget SSAB, elbolaget Vattenfall och gruvbolaget LKAB. De två senare bolagen är statligt ägda, och projektet har också stort stöd från det allmänna.

Målet är att göra en omställning av hela stålindustrin och göra Sverige världsledande på tillverkning av fossilfri malmbaserad järn- och stålframställning.

Pilotanläggning i Luleå

Hybrits första pilotanläggning ligger i Luleå, där man ska framställa järnsvamp som används för ståltillverkning med hjälp av vätgas. Hela produktionskedjan använder sig av fossilfria bränslen och skapar därmed fossilfritt stål.

Under onsdagen kom beskedet att de ska ta nästa steg genom att bygga en demonstrationsanläggning i industriell skala i Gällivare på LKAB:s anläggning i staden. Investeringen uppskattas bli drygt 10 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter.

SSAB, Vattenfall och LKAB presenterade tillsammans med Hybrit planerna på en presskonferens.

”Till en början kommer fabriken att kunna tillverka 1,3 miljoner ton stål, och sedan bygger vi ut. Produktionen integreras med gruvdriften, vilket bland annat innebär att vi minskar transporterna med 30 procent”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

ANNONS
ANNONS

”Intill anläggningen byggs världens största anläggning för produktion av vätgas, som drivs av fossilfri el”, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

Konkurrens från ny storsatsning

Hybrit-projektet har också fått konkurrens och det är inte bara i Gällivare det ska göras fossilfritt stål.

Nya jättesatsningen H2 Green Steel ska öppna en liknande anläggning i Boden, som byggs helt från grunden. Scanias avgående vd Henrik Henriksson ska leda det projektet. Bland investerarna finns bland andra Scania, riskkapitalisten Harald Mix, batteribolaget Northvolt, Spotifygrundaren Daniel Ek och Cristina Stenbeck.

”Det är bra att många aktörer tittar på detta, i Sverige och runt om i världen. Men vi känner oss trygga med att vi ligger långt fram, vi leder utvecklingen av grönt stål”, kommenterar SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Läs mer: Nytt bolag satsar 25 miljarder på grönt stål – Dagens PS