Dagens PS

Oljejättens comeback – BP lovar aktieåterköp

BP
BP lämnar ryska Rosneft. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 apr. 2021Publicerad: 27 apr. 2021

Oljejätten BP gör storstilad comeback med en rejäl vinst första kvartalet, och lovar nu aktieåterköp för att återfå investerarnas förtroende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oljejätten BP (tidigare British Petroleum) gjorde under det första kvartalet sin högsta vinst sedan det andra kvartalet 2019, med en justerad nettoinkomst på 2,63 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder svenska kronor. 2020 var nettoinkomsten 791 miljoner dollar, ett svagt resultat redan innan pandemin slog igenom med full kraft, rapporterar Bloomberg.

En del av “Big Oil”

BP är ett av världens största oljebolag, och brukar räknas in i de sex eller sju börsnoterade bolag som kallas för “supermajors” eller “Big Oil”.

Företagets storvinst kom “genom en exceptionell gasmarknadsföring och handelsprestanda”, enligt en kommentar från BP. De har en stor naturgasverksamhet i Nordamerika, vilket gav utdelning när det kom en rejäl köldknäpp i USA då det bland annat var minusgrader och snöstorm i Texas.

“Det har varit ett starkt kvartal för företaget ekonomiskt, säger BP:s vd Bernard Looney i en tv-intervju med Bloomberg.

Halverade utdelningen förra året

BP skriver att de oväntade storvinsterna kommer att användas till att vinna tillbaka aktieägarna. Förra året halverade BP sin utdelning, och har sedan dess haft svårt att locka till sig investerare, skriver Bloomberg.

Det ska ske genom ett program som BP inför för aktieåterköp, som påbörjas i långsam takt under det andra kvartalet. Sett till året som helhet lovar BP att aktieägarna ska få tillbaka 60 procent av det kontantöverskott som genereras.

ANNONS

“Det är en berättelse om att uppfylla vårt löfte om konkurrenskraftig kontantavkastning för våra aktieägare, samtidigt som vi byter bolag för framtiden”, säger BP:s vd Bernard Looney till Bloomberg.

Oljejätten ska redovisa planerna i detalj när de rapporterar sina intäkter. BP:s aktie tog ett skutt på beskedet, och steg som mest 3,6 procent. Ökningen dämpades dock något, och aktien handlas upp 0,9 procent vid 10.30-tiden svensk tid på tisdagen.

Läs mer: Goda nyheter: Oljeutsläppen minskar kraftigt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS