Bill Gates har samlat in mer än 1 miljard dollar, motsvarande 8,7 miljarder svenska kronor, från företag till Breakthrough Energy Catalyst för satsningar på grön teknik och energi mot klimatkrisen, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Världens största kapitalförvaltare Blackrock ska bland annat donera 100 miljoner dollar över fem år.

”Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Vi gör detta för att sprida dessa idéer, för att snabbt påskynda idéer”, säger Blackrocks vd Larry Fink i en intervju med Bloomberg som han gjorde tillsammans med Bill Gates.

Bill Gates grundade Breakthrough Energy Catalyst för att accelerera den kommersiella lönsamheten i fyra lösningar som anses vara nyckelfaktorer för att lösa klimatkrisen: Grön vätgas, hållbart flygbränsle, batterilagring med lång livslängd och koldioxidinfångning från luften (CCS).

Modellen: Vind och sol

Ingen av dessa lösningar är i dag billig nog att locka till sig utbredd användning av kommersiella skäl. Bloomberg skriver att exempelvis grönt flygbränsle fortfarande är fem gånger dyrare än fotogen. Breakthrough Energy Catalyst ska bidra med startkapital tillräckligt för att få igång verksamheter som ska kunna locka till sig andra investeringar från privat sektor och stater.

”Modellen här är vad som hände med vind och sol och litiumjon. Dessa produkter hade mycket höga priser jämfört med konventionella tekniker, och lyckligtvis finansierade Tyskland och Japan och andra köpare uppskalningen, och nu passar dessa produkter i den normala typen av kundinvesteringar”, säger Bill Gates till Bloomberg.

”Vi har inte 10 år”

Skillnaden nu är hastigheten – det är bråttom att skala upp nya teknologier.

”Det var en 30-årig väg för att göra sol och vind konkurrenskraftig med kolväten. Vi har inte 30 år. Vi har inte 10 år”, säger Blackrocks vd Larry Fink.

ANNONS
ANNONS

Bland katalysatorns andra sponsorer finns Microsoft, General Motors, Bank of America, American Airlines, Boston Consulting Group och ArcelorMittal.

Läs även: Bill Gates backar projekt på Island – omvandlar CO2 till sten [Dagens PS]