USA återansluter till Parisavtalet så snart Joe Biden tillträder som president. Han har en ambitiös klimatsatsning och USA återtar sin roll i kampen mot klimatkrisen – vilket kan innebära en internationell vändpunkt.

annons
annons

USA lämnade officiellt Parisavtalet förra veckan, enligt president Donald Trumps beslut. Samtidigt lovade Joe Biden att hans land ska återansluta till avtalet.

Joe Biden tänker nöjer sig dock inte där. Han har gröna satsningar i sikte. Biden vill att USA ska vara klimatneutralt senast år 2050. Elkraftsindustrin ska vara koldioxidneutral redan 2035, rapporterar Expressen. 

Biden vill ställa om USA till förnyelsebar energi, skapa gröna jobb och klimatanpassad infrastruktur. Ambitioner som kan smitta av sig till andra länder.

”Att USA på nytt ansluter sig till Paris-avtalet sänder en mycket betydelsefull signal till resten av världen, säger Pete Betts,” tidigare chefsförhandlare i klimatfrågor för EU och Storbritannien, till tidningen Independent.

”Först och främst har vi nu världens största ekonomi och det land som står för näst mest utsläpp och som tidigare inte var med i spelet med i en ambitiös klimatplan. Det ger diplomatisk tyngd och höjer ambitionsnivån i andra länder,” säger han.

Biden kommer även att bygga ut en halv miljon laddningsstationer för elbilar, samtidigt som inga nya tillstånd till gas- eller oljeborrning på federal mark, kommer att ges.

Välkomnar den nya politiken 

Även svenska experter välkomnar Bidens löfte att USA på nytt ska gå med i Parisavtalet. Björn-Ola Linnér är professor med inriktning mot internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

ANNONS
ANNONS

”Det skulle ge en rejäl skjuts till FN:s klimatförhandlingar och sätta ytterligare press på länderna att stå fast vid sina utfästelser, och ger incitament till fler att växla upp sina handlingsplaner,” säger han.

Läs mer: Rewilding – lösningen på miljöhoten