Svenska institutets utställning Woodlife Sweden, om svensk träarkitektur, har blivit en världssuccé och är under hösten aktuell på olika platser i fyra världsdelar.

ANNONS

Utställningen Woodlife Sweden produceras av Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä och Skogsindustrierna. Utställningen ska närmast till arkitekturfestivalen Archtober i New York.

”Det fina med Woodlife är att den verkar som en katalysator för att bygga globala nätverk och kunskapsutbyten. Att efterfrågan på den, och dess föregångare Woodland, har accelererat under sina fem år är ett kvitto på att svensk träarkitektur är en kraft att räkna med i exportsammanhang, säger Tove Dumon Wallsten, Sveriges Arkitekters producent för Woodlife Sweden i ett pressmeddelande.

Utställning och seminarier

Woodlife Sweden är en fysisk vandringsutställning som kompletteras med seminarier och syftet är att skapa nyfikenhet på svensk formgivning och träarkitektur. I andra länder är Sverige i dag känt för stadsplanering som sätter människan i centrum och för en demokratisk arkitektur med ekologiskt och hållbart byggande, i vilket träarkitektur är en självklar del.

I höst har intresset för Woodlife Sweden ökat både i Sverige och utomlands.

”Intresset för träarkitektur blir allt större av klimatskäl. Allt fler länder inför regleringar för att ställa om till ett hållbart byggande. Frankrike, till exempel, har beslutat att 50 procent av alla offentliga byggnader ska vara av trä redan från 2022 och 30 procent av råvaran ska komma från Frankrike. Det är spännande för träindustrin och för de arkitekter som vet hur man bygger i trä, säger Sveriges Arkitekters vice ordförande Fredrik Drotte i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Just nu visas Woodlife Sweden på den svenska ambassaden i Nairobi, Kenya, därefter ska den till Istanbul och Ankara i Turkiet. Svenska institutet har även fått förfrågningar om att visa utställningen från bland annat Finland, Tyskland och Hong Kong, och på New Yorks årliga arkitekturfestival, Archtober, medverkar Woodlife Sweden med fem digitala seminarier. Seminarierna är kostnadsfria.

Läs mer: Människor trivs i flerbostadshus byggda av trä [Dagens PS]