Den 5 oktober börjar Microsoft rulla ut den första stora Windows-uppdateringen på sex år. Men det är inte alla som kommer att kunna få uppdateringen på en gång.

ANNONS

Från och med idag kan den som har rätt hårdvara få möjlighet att ladda ned Windows 11.

Enligt CNN kallar Microsoft introduktionen av operativsystemet ”gradvis och genomtänkt”.

Det är datorer som redan har Windows 10 endera förinstallerat eller nedladdat som först kommer ifråga för uppdateringen av operativsystem.

Användare kommer att få upplysning om när de kan ladda ned Windows 11 från och med nu och fram till halvårsskiftet 2022.

Uppdateringen är inte i klass med den gjordes från Windows 8 till 10 år 2015, men innehåller en hel del förändringar i designen.

ANNONS
ANNONS

Bland annat presenteras ett nytt gränssnitt som ska ”förmedla en känsla av lugn och lätthet”.

Ny startmeny och widgetfeed

Bland nyheterna finns ny Start-meny som visar filer som nyligen öppnats, oavsett vilken enhet man använt för att öppna dem.

Ett nytt personanpassad Widgets-flöde drivet av artificiell intelligens ska ge snabbare tillgång till appar.

Andra uppdateringar lovar större flexibilitet. Där återfinns fler multitaskingverktyg, support för appar till Androidtelefoner i den nya appbutiken, och integration med Microsoft Teams chatt- och videokonferensappar.

”Frankenstein” flaggskepp 

På en livestreamad presskonferens för ungefär en månad sedan presenterade Microsoft också flaggskeppet Surface Laptop Studio, som Dagens PS berättat om.

Surface Laptop Studio designades helt med Windows 11 i åtanke. Enheten kan förvandlas från laptopläge till ett läge som lämpar sig bättre för streaming, och till ett annat för teckning.

ANNONS
ANNONS

1,3 miljarder användare

Windows 10 används enligt Microsoft på omkring 1,3 miljarder enheter världen runt i dagsläget. Till skillnad från konkurrenten Apple, som släppers nytt operativsystem varje år, tar Microsoft det stegvis med sina uppdateringar.

Introduktionen av Windows 11 skulle också kunna öka försäljningen av hårdvara. Datorer som inte kan uppdateras behöver bytas till nyare modeller eftersom supporten för Windows 10 enligt Microsoft upphör år 2025.

Läs även: Microsoft Surface Laptop Studio – Frankenstein blev skönhet [Dagens PS]

Läs även: Microsoft kräver att anställda vaccinerar sig [Dagens PS]