Dagens PS

Vilken Nokia-klassiker har du haft i fickan?

Nokiaklassiker
Vilken färg väljer du? Det var med skalen som mobiltelefonerna började bli personliga. (Foto: Arkiv)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Det fanns en tid då kampen om mobiltelefonköparnas gunst stod mellan giganterna Ericsson och Nokia. Vilken av dessa Nokia-klassiker har du haft i fickan?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nokia Cityman 900 (1987)

Nokia Cityman var telefonen som lämnade den stora batteriklumpen till historien och var handhållen. Nu kunde du bära telefonen i fickan och – ärligt talat – så var när Cityman den första äkta mobila telefonen.

Nokia-klassiker

Den första riktigt handhållna telefonen. Så cool du var med den i handen på stan. (Foto: Nokia)

Den var fortfarande kvar i NMT-nätet. GSM låg fortfarande några år framåt. Men den var utrustad med sådana finesser som ställbar ringvolym, batteri-indikator, dataöverföring, indikator för signalstyrka samt mycket annat helt revolutionerande.

900:an blev snabbt världsberömd när Michail Gorbatjov 1987, använde en Cityman 900 för att ringa till Moskva under en presskonferens.

ANNONS

Senaste nytt

Nokia 1011 (1993)

Den 10 november 1992 släpptes Nokia 1011. En milstolpe i mobiltelefonens då det var den första massproducerade GSM-telefonen.

Det kanske inte var den vackraste telefonen som släppts på marknaden, men till skillnad från sina klumpiga NMT-förfäder, var den närmast att jämföra med en fjäder.

ANNONS
Nokia-klassiker

Det var med 1011 som mobiltelefonen blev lite mer var mans pryl. (Foto: Nokia)

90 minuters samtalstid

Köpte du 1011 med ett Comviq-abonnemang fick du 1993 punga ut med ungefär 4500 kronor för att bli ägare till den 475 gram tunga luren.

Full-laddad fick du en samtalstid på 90 minuter och en stand-by-tid på hela 10 timmar. Fantastiska siffror för denna Nokia-klassiker. Fanns på marknaden fram till 1994 då den ersattes av Nokia 2100.

 

Nokia 8110 (1996)

Nokia 8110 klev rakt in i biosalongerna när den gjorde stor succé i händerna på Keanu Reeves händer i cyper-punk-filmen the Matrix.

ANNONS

Med sitt coola sliding-lock blev vill-ha-faktorn omedelbar hos bio-publiken och kön från bion direkt till Onoff-butikerna växte snabbt.

Nokia-klassiker

Med det skjutbara locket kunde du flasha i kön in till Sturecmpagniet eller Valand. Coolt var bara förnamnet. (Foto: Nokia)

Inga fickringningar

Just detta med det skjutbara locket över knappsatsen var något nytt, som minimerade fickringningar till noll.

Dessutom svarade du genom att dra fram locket där också mikrofonen satt, som på så sätt kom närmare munnen. 8110-an var också den första telefonen med li-ion-batterier som sedan blev standard i mobilvärlden.

En sann Nokia-klassiker

Endast 152 gram

Målgruppen var den stressade bisniss-typen som skulle kunna flasha lite extra med sin endast 152 gram lätta nya lur. Men 1998 var det slutflashat.

ANNONS

Då var det efterträdaren Nokia 8810 som gällde.

Nokia 9000 Communicator (1996)

Den 15 augusti 1996  tog Nokia ett stort kliv när Nokia 9000 presenterades. 9000 räknas som föregångaren till det som vi idag kallar Smartphones.

Här kunde du nu ta emot och skicka e-post och fax, hade ett riktigt tangentbord och många andra funktioner som fick resten av telefonutbudet att hamla i kölvattnet.

Med hela 8MB minne syntes hela världen öppen för kommunikation direkt från fickan.

Nokia-klassiker

Den första smartphonen. Det var med Communicator-serien som Nokia banade väg för de telefoner vi idag har i fickan. (Foto: Nokia)

Självklart snappade Hollywood upp marknadskraften i 9000 och både Val Kilmer i remaken av The Saint.

Inte minst Anthony Hopkins och Chris Rock i filmen Bad Company knappade villigt och gärna på sina 9000 på bioduken.

ANNONS

Nokia 3210 (1999)

Det påstås att över 160 miljoner Nokia 3210 såldes, vilket gör den till en av de mest populära och framgångsrika telefonerna i historien.

Det var också med Nokia 3210 som skalen gjorde entré. Du kunde nu själv för första gången byta utseende på din telefon efter egen smak och design.

Nokia-klassiker

3210 förde spelen in i vår vardag på bussen, tunnelbanan, ICA-kön eller på muggen. Världen blev sig aldrig lik igen.(Foto: Nokia)

Den första speltelefonen

Det var också med 3210:an som telefonspelen gjorde entré. Redan vid inköpet fick du tre klassiska mobilspel förinstallerade; Snake, Memory och Rotation.

Dessutom fanns också programmet Composer installerat så att du själv kunde komponera din egen ringsignal som du sedan kunde dela till andra telefoner.

 

ANNONS

Läs också:

Nokias nya telefon har något du saknat

Nokias fantastiska historia

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS