Vattenfalls nya vd Anna Borg uttrycker ingen farhåga kring den stora skillnaden i elpriser och eltillförsel mellan norra och södra Sverige. ”Vi kommer att få se det oftare än vi har gjort historiskt”, säger hon.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om situationen kring elpriser i Sverige, där elen i norra Sverige stundtals varit dubbelt så billig i norra som södra Sverige.

Vattenfalls nya vd Anna Borg säger att Sverige kommer att få vänja sig vid den nya utvecklingen.

”Vi kommer att få se det oftare än vi har gjort historiskt. Det beror bland annat på att vi har mycket mer vindkraft i systemet”, säger hon till TT, vilket Ny Teknik rapporterar.

Det ger en mer ”volatil” situation, säger Anna Borg, och tillägger att eltillförseln i landet i hög grad blir beroende på vindtillförseln.

”Har ingen elbrist”

Södra Sverige har under våren haft begränsad nederbörd, vilket innebär att regionen fått förlita sig på dyrare energikällor som kraftvärme. Men Anna Borg menar att det inte finns en elbrist i landet.

”Vi har ingen brist på el i Sverige. Däremot har vi inte alltid möjlighet att ha elen på rätt ställen där vi behöver den”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Hon lägger till att att situationen kan lösas genom att överföringskapaciteten ökas, vilket kan ske genom en utbyggnad av elnäten.

Läs mer: Norrlandspolitikerna: Södra Sverige, ordna er egen el! [Dagens PS]