Dagens PS

Vattenfall: Ny kärnkraft i Ringhals om nio år

ny kärnkraft
På tisdagen skedde en dödsolycka vid Ringhals. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 jan. 2023Publicerad: 25 jan. 2023

Statliga Vattenfall har ansökt hos Svenska kraftnät om att bygga ny kärnkraft vid Ringhals, rapporterar Aftonbladet som har fått ut handlingarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är oklart vilken sorts reaktortyp eller anläggning som ska byggas, skriver Aftonbladet. Vad som däremot framkommer i ansökan är 2800 megawatt ska anslutas till elnätet 2032 – alltså om nio år.

Den nya anläggningen kallas för ”Nucelerate west”, och ska producera betydligt mer el än de nuvarande reaktorerna i Ringhals, som har en effekt på 1070 på 1120 megawatt.

Från regeringshåll jublar man.

“Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige. Vi måste bygga ut elproduktionen väldigt kraftigt, framför allt i södra Sverige, för att möta det elbehov vi har men också för klimatets skull. Vi behöver mer el för all verksamhet som ska ske och all elektrifiering vi ska göra, så det här är glädjande”, säger klimatminister Romina Pourmokthari till Aftonbladet.

“Om de har ansökt om att få ansluta 2800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer. Det är en stor anläggning och det är inte så konstigt att man funderar på stora reaktorer, det finns ju skalfördelar med det. När det gäller små reaktorer, så förlorar man skalfördelarna, men det sägs vara snabbare och bygga och billigare. Men vad som i slutändan blir mest effektivt får man se när det har byggts upp,” säger Romina Pourmokthari.

Inga detaljer om byggprocessen framkommer i ansökan. ”Tidplan får utarbetas tillsammans med berörda parter under resans gång. Målet är första reaktorn anslutet mot nätet 2032”, skriver Vattenfall i ansökan enligt Aftonbladet, som också har maskerade bilder på ansökan i sin artikel.

Vattenfall tillbakavisar uppgifterna

Vattenfall tillbakavisar dock uppgifterna om att de ska ha ansökt om att få bygga ny kärnkraft vid Ringhals, det rapporterar TV4.

ANNONS

“Det har gått ut felaktiga uppgifter, det stämmer inte. Vi håller på att kolla upp det här och ber att få återkomma med en kommentar”, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, till TV4.

I ett skriftligt svar till TV4 uppger Vattenfall att ansökan är en del av förstudien och att bolaget inte har tagit något investeringsbeslut, eller något beslut om att starta ett formellt projekt för att bygga ny kärnkraft, det skriver TV4.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Trendbrott: Rekordmånga vill ha kärnkraft  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS