Europol varnar för möjligheten att brottslingar kan använda ChatGPT i försök till nätfiske och andra cyberbrott.

ANNONS

Artificiell intelligens som använder stora språkmodeller, LLM, som ChatGPT, erbjuder stora möjligheter inom många områden, inklusive brottsliga, det menar Europol.

En dyster framtidsutsikt

Sedan ChatGPT släpptes förra året har en teknisk hysteri som fått rivaler till Microsoftstödda Open AI att lansera liknande verktyg och företag att integrera verktygen i appar och andra produkter.

”Eftersom kapaciteten hos LLM:er som ChatGPT aktivt förbättras, ger brottslingars potentiella exploatering av dessa typer av AI-system en dyster framtidsutsikt”, sade Europol vid presentationen av sin första tekniska rapport om chatboten, skriver Reuters.

ChatGPT till nätfiske

I rapporten pekar Europol ut skadlig användning av ChatGPT inom tre brottsområden.

”ChatGPT:s förmåga att skriva mycket realistisk text gör det till ett användbart verktyg för nätfiske”, sade Europol, enligt Reuters.

Desinformation och propaganda

Europol menar att ChatGPT:s förmåga att reproducera och efterlikna språkmönster och specifika individers eller gruppers sätt att tala, gör att chatboten kan användas av brottslingar.

ChatGPT:s förmåga att snabbt och i stor skala ta fram text som känns autentisk gör, enligt Europol, att det även är ett idealiskt verktyg för desinformation och propaganda.

”Det tillåter användare att generera och sprida meddelanden som speglar en specifik berättelse med relativt liten ansträngning”, sade Europol enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Producera skadlig kod

Europol varnar även för att brottslingar med väldigt lite teknisk kunskap kan få ChatGPT att producera skadlig kod.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: AI kan ta över mer än 300 miljoner jobb [Dagens PS]