I dagens techbrief berättar vi bland annat om USA:s Huawei-varning och Jeff Bezos stöd till det svårt eldhärjade Australien.

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

USA: Vansinne att låta Huawei bygga 5G-nät

En delegation från president Donald Trump har uppgett för den brittiska regeringen att det vore vansinne att låta Huawei bygga 5G-nät i landet. Det rapporterar Sky News och delegationen har liknat det vid att låta Ryssland ”vara ansvariga för antidopingarbetet inom idrotten”.

USA upprepar också att man kommer att ompröva hur man delar underrättelseinformation om det visar sig att Huawei tillåts bygga nät i landet. Enligt Financial Times skall delegationen, som leds av Trumps säkerhetsrådgivare Matt Pottinger, ha presenterat ny teknisk bevisning i frågan rörande riskerna. (Finwire)

Bezos stöttar katastrofdrabbade i Australien

Amazons grundare och vd, Jeff Bezos, har meddelat att e-handelsjätten donerar 690.000 amerikanska dollar till drabbade av skogsbränderna i Australien, rapporterar bland andra Yahoo Finance.

Jeff Bezos uppger att det smärtar i hjärtat över att se förödelsen som dessa skogsbränder orsakat för människor, djur och natur.

ANNONS
ANNONS

Jeff Bezos är världens rikaste person med en uppskattad förmögenhet på 158 miljarder dollar.

Efter sju års kräftgång – PC-leveranserna stiger

PC-leveranserna vände uppåt i fjol efter sju raka år med nedgång. Enligt siffror från Gartner ökade leveranserna med 0,6 procent för året och 2,3 procent i det fjärde kvartalet. Enligt Gartner har efterfrågan eldats på av uppgraderingar till Windows 10 och det är främst USA, EMEA och Japan som växer.

I årets sista kvartal var leveranserna 70,6 miljoner datorer och för helåret uppgick dem till 261 miljoner. I det fjärde kvartalet var Lenovo den största aktören med en andel om 24,8 procent följt av HP och Dell med andelar om 22,8 respektive 17,2 procent. Samtliga tre största ökar sina andelar. Apple minskade sin marknadsandel till 7,5 procent, från 7,9 procent 2018. (Finwire)

Bynk byter namn och siktar på börsen

Svenska fintechbolaget Bynk byter namn till Rocket i samband med att det antar en ny företagsstrategi och siktar på att bli en ny europeisk neobank. Det framgår av ett pressmeddelande. Satsningen innefattar ett breddat tjänsteutbud kring sparande, lån och betalning. Därutöver planerar bolaget att gå in på ett antal europeiska marknader under innevarande år.

”Vi bygger en ledande neobank och utvecklar ett allt bredare utbud av finansiella tjänster. Vi vill ge människor större makt och kontroll över sin egen ekonomi, göra det lättare att öka sitt sparande, hantera egna lån och sköta betalningar”, säger vd Emil Hansson.

Bolaget uppger också att det tänker utvärdera en listning av aktierna som ett sätt att finansiera tillväxtstrategin. Rocket/Bynks omsättning steg i fjol med 180 procent till över 100 miljoner kronor. (Finwire)

ANNONS
ANNONS

Bang & Olufsen vänder till förlust

Danska hifi-specialisten Bang & Olufsen vänder till förlust och minskar sina intäkter. Prognosen som släpptes i samband med vinstvarningen i december ligger fast.

Omsättningen sjönk 31,0 procent till 627 miljoner danska kronor (909). Ebitda-resultat blev -21 miljoner danska kronor (145). Rörelseresultatet blev -77 miljoner danska kronor (90). Resultatet före skatt var -76 miljoner danska kronor (85). Resultatet efter skatt blev -60 miljoner danska kronor (68).

Prognoserna från i december upprepas. Bolaget intäkter i lokala valutor väntas minska med 13-18 procent, rörelsemarginalen väntas bli -4 till -9 procent och det fria kassaflödet negativt om 100-150 miljoner danska kronor. (Finwire)