USA och Polen arbetar på en överenskommelse som skulle ge Polen amerikanska F-16 i utbyte mot att Polens ryskbyggda stridsflygplan skickas till Ukraina. Uppgifterna kommer efter att Ukrainas president Volodomyr Zelensky vädjat om en flygförbudszon över landet.

ANNONS

Vita Huset meddelar att man förhandlar med Polen för att hitta en lösning på hur polska stridsflygplan ska kunna skickas till Ukraina. Förslaget gäller alltså ett byte: Polen skickar sina ryskbyggda plan till Ukraina, och får amerikanska F-16 i utbyte av USA. Det rapporterar Financial Times på söndagen.

Förhandlingarna följer på farhågor om att Ryssland ska öka sina flyganfall efter att marktrupperna inte nått de framgångar man räknat med.

USA: ”Fylla på Polen”

Enligt Vita Huset konsulterar man andra Nato-allierade, men ”det finns ett antal utmanande praktiska frågor, inte minst hur planen ska kunna flyttas från Polen till Ukraina”, skriver Financial Times.

”Vi arbetar också på vilka förmågor vi skulle kunna tillhandahålla för att fylla på Polen om landet beslutar att flytta plan till Ukraina”, säger en talesperson för Vita Huset.

President Volodymyr Zelenskyj vädjade i ett känslofyllt videosamtal till den amerikanska kongressen under lördagen till USA om att ge Polen och andra östeuropeiska allierade F-16 stridsflygplan så att de kan skicka de rysktillverkade planen till Ukraina. Ukrainska piloter är utbildade att flyga med de ryska systemen.

Nato: Nej till flygförbud

Nato beslutade att inte skapa en flygförbudszon över Ukraina med motiveringen att det skulle innebära risk för en bredare konflikt med Ryssland.

”Polen ligger inte i krig med Ryssland, men är inte ett opartiskt land, vi stödjer Ukraina som är ett offer för aggression. Polen anser också att alla militära beslut måste fattas av Nato som helhet”, säger en polskt talesperson enligt Financial Times. 

ANNONS
ANNONS

Enligt Vita Huset pratade president Joseph Biden med president Zelenskyj under lördagskvällen, och sa att USA ökar ”säkerhets-, humanitär och ekonomisk hjälp till Ukraina och arbetar nära med kongressen för att säkra ytterligare finansiering”.

Läs även: Hjälp Ukraina nu: Detta behövs mest [Dagens PS]

Läs även: Attacken mot kärnkraftverket: Putin anklagas för krigsbrott [Dagens PS]