Uppskjutningen av James Webb-teleskopet, det dyraste och mest ambitiösa rymdteleskop som hittills har byggts, sker tidigast på juldagen.

ANNONS

Planen var att James Webb-teleskopet, som fått sitt namn efter en tidigare chef för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, skulle skjutas upp på julafton, men på grund av ogynnsamt väder senareläggs uppskjutningen och blir tidigast på juldagen.

Projektet startades på 1990-talet med planen att få ut teleskopet i rymden år 2007. Efter trettio års planering och konstruktion som drabbats av flera förseningar och eskalerande kostnader, ska teleskopet nu äntligen till sin plats i rymden, fyra gånger längre bort från Jorden än månen.

”Det blev väldigt dyrt, det var många förseningar och Webb hotades med avbokning flera gånger”, säger Richard Ellis, professor och astrofysiker vid University Collage London, till Financial Times. ”Men nu har vi äntligen ett teleskop som astronomer är mycket glada över, och stolta över”, fortsätter han.

Ersätter Hubbleteleskopet

James Webb-teleskopet ska ersätta Hubbleteleskopet men ska inte, som Hubble, kretsa runt jorden, utan ligga i omloppsbana runt solen. En av målsättningarna med rymdteleskopet är att det ska kunna ta bilder av de första stjärnorna och galaxerna som bildades ur ursprunglig gas i rymdens gryning, efter Big Bang, för cirka 200 miljoner år sedan.

Astronomer förväntar sig även en guldgruva med observationer av objekt som ligger närmare vår planet, exempelvis andra planeter, både i vårt eget solsystem och i andra solsystem i galaxen.

Kan leta efter liv

Rymdteleskopets instrument kan mäta den kemiska sammansättningen i andra planeters atmosfärer och leta efter de molekylära byggstenarna för liv. Teleskopets primärspegel är 6,5 meter, vilket gör det 100 gånger kraftigare än Hubble.

ANNONS
ANNONS

Den största skillnaden mellan de två teleskopen är dock att Hubble observerar ljus medan Webb arbetar i det infraröda spektrat, vilket gör det mycket bättre på att upptäcka objekt som är extremt långt borta eftersom deras ljus ändras till längre våglängder av universums expansion.

Läs mer: Tydliga regler behövs i rymden – ny rymdlag presenteras [Dagens PS]